22.01.2018 Aktivnosti SPH

Skupštine podružnice Jadrolinija od Splita do Dubrovnika održane su 18. siječnja 2018. godine. Razgovaralo se s posadama mt "Laslovo", mt "Mljet", mt "Valun", te mb "Postira" i mt "Mate Balota", kao i u agencijama l. Drvenik, l. Ploče, l. Prapratno i u l. Gruž. Iznio sam naš način rada i osnovne ciljeve koji se tiču rada SPH, podružnice Jadrolinija, a to je, za sada, povećanje plaća, izmjene UOR s određenog na neodređeno vrijeme i pregovaranje oko izrade kolektivnih ugovora. 
Na dosta pitanja pružio sam odgovor u skladu s mojim saznanjima, ne pokušavajući na bilo koji način pružati obećanja koja ne možemo ispuniti.
Pitanja su se odnosila najviše na plaće, bilo pomoraca ili zaposlenika na kopnu, gdje sam im prezentirao naš stav i zahtjev za povećanjem plaća. Upoznao sam sve s mogućnosti novog izračuna plaća pomoraca, što je potrebno usuglasiti sa svim socijalnim partnerima, uključujući Upravu Društva Jadrolinija. 
Kolegice i kolege, šalterski radnici, iskazali su veliko ogorčenje što  izjednačavanjem koeficijenta s 2,10 na 2,25 nisu obuhvaćeni i šalterski radnici koji imaju UOR na određeno vrijeme. I dalje ćemo raditi na ispravljanju te nepravde daljnjim pritiskom na Upravu. 
Učestala pitanja su bila vezana za UOR, odnosno izmjenama s određenog na neodređeno vrijeme. S našim stavom kako tražimo da svi, koji rade u Jadroliniji duže od tri godine moraju biti primljeni s UOR na neodređeno vrijeme, upoznati su svi. Naime, smatramo da su tri godine, provedene na radu, sasvim dovoljne za procjenu radnih i ljudskih kvaliteta svakoga pojedinca, s napomenom kako su svi ili velika većina potrebni za svakodnevno funkcioniranje Jadrolinije u svim segmentima. Prenio sam im kako očekujemo, kroz najkasnije mjesec dana, veći broj izmjena UOR, gdje nećemo dozvoliti nepotizam i zapošljavanje putem veza bilo koje vrste.
Pomorci, su mi prenijeli kako, usprkos stečenim zvanjima za rad na palubi, moraju i dalje raditi na poslovima mladića sobe na određeno vrijeme, kao i pomoraca s višim ili visokim školama, koji rade više godina na  mjestima mornara, mazača i sl. Svake godine raspisuju se natječaji za radna mjesta, koje ljudi iz sustava Jadrolinije sa svojim zvanjima mogu obavljati, ali se primaju novi, neprovjereni kadrovi.  
Zaposlenici su se dotakli i neodrživosti sustava, kada, naše kolegice, tijekom više mjeseci ne mogu ostvariti pravo na korištenje jednog ili dva (1- 2) slobodna dana, jer ih nema tko zamijeniti. Najlakše je najbezbolnije da se u takvim agencijama ( a Jadrolinija ih ima puno, puno...) pismeno odreknu svoga "privatnog života".
Jadrolinija više ne snosi troškove za polaganje i stjecanje Svjedodžbi časnika sigurnosti na brodu (SSO) i rukovanje brzom brodicom i drugih jer kroz prošlu godinu nisu bila predviđena novčana sredstva za to....Veliki novci!!! 
Pri kraju svih skupova upoznao sam sve s namjerom organiziranja izleta krajem ožujka ili početkom svibnja za naše članove u NP "Krka", što je rado prihvaćeno zbog mogućnosti međusobnog druženja. U samoj organizaciji očekujem pomoć od strane Sekcije žena i Sekcije mladih.
U utorak, 23. 1. 2018. godine predstoji nam skupština u l. Gaženica (Zadar). Ujedno ćemo pokušati organizirati, sljedeći tjedan, sastanak i kratko druženje s posadom mt "Zadar", a 22. 1. 2018. ćemo obići naše brodove i agenciju u l. Šibenik.
Sindikat pomoraca Hrvatske će svojim djelovanjem učiniti sve kako bi se riješilo sve o čemu smo raspravljali na skupovima, uz napomenu da nećemo i ne želimo uređivati kadrovsku politiku, a, opet s naglaskom, kako ćemo i dalje štititi interese, prvenstveno naših članova, zatim svih pomoraca, radnika na kopnu i Jadrolinije, kao kompaktne cjeline.  
Očekujemo reakciju Radničkog vijeća na ova pitanja i probleme!

Predstavnik SPH 
Za društvo Jadrolinija
Dragomir Mucić