04.08.2017 Aktivnosti SPH

Sindikati koji imaju članstvo u Jadroliniji (SPH/NSPPBH) smatraju neprihvatljivim prijedlog Sporazuma kakav je upućen u petak od strane Uprave. Potpisivanje ovako predloženog teksta koji unaprijed podrazumijeva odgodu od 4-5 mjeseci smatramo besmislenim.

U želji da pridonesemo kvalitetnom socijalnom dijalogu, potpišemo Sporazum i krenemo u pregovore za zaključenje Kolektivnog ugovora u Društvu, predlažemo sljedeće izmjene:

 

Čl. 2. Sporazuma

- Povećanje plaće od 12% i uvođenje stalnog dodatka (iznos treba uskladiti s najnižom plaćom u RH te vas molimo da stručne službe Društva izrade kalkulaciju) koji bi se pribrojio osnovnoj plaći (koeficijent x osnovna plaća + stalni dodatak) svima.

 

Obrazloženje: S obzirom na to da se plaća u Jadroliniji nije mijenjala skoro desetljeće ponuđeno povećanje smatramo nedovoljnim, a financijska situacija dopušta realnije povećanje plaće.

Dodatno, uvođenjem stalnog dodatka bi riješili problem minimalne plaće, a radnici/pomorci s niskim primanjima bi dobili više u odnosu na podizanje plaće samo kroz postotak.

 

- Primjena sporazuma od 1. kolovoza 2017.

 

Čl. 3. Sporazuma

- Sindikati ne mogu potpisati KU koji ide ispod MLC minimuma, stoga treba vezati ovaj članak uz odredbe MLC-a.

 

Čl. 4. Sporazuma

- Ukoliko Uprava prihvati da povećanje plaće krene u primjenu od 1. kolovoza 2017. spremni smo ponovo pristupiti pregovorima ukoliko dođe do navedene situacije (gubitka linija većeg od 5% u odnosu na današnje stanje).

 

Čl. 5. Sporazuma

- Ovaj članak smatramo bespotrebnim jer sadašnja Uprava ima mandat za pregovore i dogovore, a eventualna sljedeća Uprava uvijek može pozvati na nove pregovore u slučaju da im predmetni Sporazum ne odgovara.

 

Nacrt sporazuma o povećanju plaće djelatnika Jadrolinije predložen od strane Uprave Jadrolinije možete pročitati OVDJE.