03.01.2018 Aktivnosti SPH

Tijekom svih ovih godina bila sam svjedokom jedne velike nepravde, licemjerja i nepoštivanja radnika, koji ili nisu rodbinski vezani za Jadroliniju ili određenim drugim nepotističkim metodama "ugurani" u jasle Jadrolinije.

- dio iz dopisa djelatnice Jadrolinije sindikatima

U nastavku pročitajte odgovor glavnog tajnika SPH Nevena Melvana na dopis djelatnice Jadrolinije ogorčene zbog dugogodišnjeg stanja u tom društvu gdje se, kako kaže, pogoduje samo odabranima. Dopis koji smo primili nalazi se u privitku.

Poštovana,

Iskreno zahvaljujem na Vašem dopisu i točno dijagnosticirate najveći problem Jadrolinije. Nepotizam je duboko ukorijenjen generacijama, a zapošljavanje i napredovanje se najčešće provodi pritiscima od strane onih koji imaju interes, ali i dovoljno moći i bezobrazluka. Maltretiranje radnika koji desetljećima rade „na određeno“ je još jedno pravilo Jadrolinije koje se provodi prema onima koji nemaju zaleđe. 
Zakon nažalost ne štiti takvog radnika i dopušta ponašanje tipa: 3 godine, prekid, 3 godine…pa tako u nedogled. Sindikat pomoraca Hrvatske već predugo upozorava na tu praksu. Ovo je već treća Uprava koju smo u samom početku upozorili i zatražili rješenja. Pučka pravobraniteljica je na našu inicijativu obavijestila prethodnu Upravu na neprimjerenost i neravnopravnost u kojoj radnici u Jadroliniji žive i rade, ali je Uprava to ignorirala. Sindikat pomoraca Hrvatske je ponudio svim članovima koji su u takvoj situaciji da krenemo u sudski postupak iako smo svjesni da Zakon o radu po pitanju rada na određeno vrijeme ne štiti radnika nego omogućava manipulacije. Želimo na pojedinačnim slučajevima senzibilizirati javnost i napraviti pritisak na Upravu Jadrolinije. Već smo to radili i objavljivali na Oglasnoj ploči i našoj web stranici.
Od ove Uprave smo očekivali (i još uvijek očekujemo) da transparentno odradi izmjene sistematizacije i omogući napredovanje dugogodišnjim radnicima s iskustvom i adekvatnom stručnom spremom. Materijal koji je pred Božić osvanuo na Oglasnim pločama i najavljeni natječaji ne bude optimizam i vjerojatno potvrđuju Vaše i naše strahove. 
U siječnju očekujemo da krenu pregovori i da se nakon 10 godina zaključi Kolektivni ugovor, da se povećaju plaće radnicima. Uz to ćemo se pozabaviti i svim pitanjima koje ste u Vašem dopisu naveli.
Odnosi među sindikatima ne trebaju biti problem i ne želimo trošiti energiju i vrijeme na sujete i sukobe. Demokratičnost u provođenju volje radnika i suradnja pri pregovorima za Kolektivni ugovor je sve što zanima Sindikat pomoraca Hrvatske. Nas zanima rast Vaših plaća, zaštita radničkih prava, sigurna radna mjesta i pošten odnos prema svakom radniku. Surađivat ćemo sa svima koji dijele zajednički interes.
Nadamo se da će u 2018. godini Jadrolinija svima biti majka, a ne maćeha najugroženijima, a majka samo onima koji već imaju dovoljno rodbine ili prijatelja u sustavu da ih štiti.

Sretan Vam Božić i Nova godina

Neven Melvan,
glavni tajnik SPH

 

Dopis djelatnice Jadrolinije možete pročitati OVDJE.