17.03.2015 Aktivnosti SPH

Vrije i među pomorcima, a njih je u Hrvatskoj preko dvadeset tisuća. Unatoč traženjima Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) i Udruge brodara “Mare Nostrum”, da se izmijeni i dopuni postojeći Pomorski zakonik, Vlada ih ignorira, a odredbe zakona koje su na snazi, kojima se regulira plaćanje poreza na dohodak - pogađaju najslabije, one koji su se razboljeli ili ozlijedili dok su bili kod kuće.

Plaćanja poreza na dohodak, prema važećim propisima, oslobođeni su samo oni članovi posada koji u međunarodnoj plovidbi proveli najmanje 183 dana godišnje.

- Resorno ministarstvo ne želi u 183 dana plovidbe uvrstiti i dane bolovanje na kopnu, pa su oni koji se razbole ili ozlijede kod kuće, prisiljeni platiti, ovisno o kompaniju za koju rade, i po 70 tisuća kuna poreza godišnje, što je u situaciji kad ne plove i ne primaju plaću, a novi im je posao zbog svega toga neizvjestan - neizdrživo - kaže Neven Melvan iz splitskog ureda SPH-a.

- Zamislite u kakvoj su situaciji ljudi koji se iskrcaju, dobiju tumor, a Vlada im, kao onima koji primaju bruto plaću, još udari porez jer zbog bolesti nisu mogli na brod?! - upozorava naš sugovornik i dodaje da se zbog takvih odredbi od pomoraca rade socijalni slučajevi.

- Nedavno smo imali čovjeka koji je, dok je bio doma, dobio žuticu, a kojom se navjerojatnije zarazio dok je plovio. Nedostaje mu sasvim malo da ispuni ta famozna 183 dana, i zato mora platiti ogroman porez, a upitno je hoće li uopće dobiti matrikulu i kad će se ponovno i hoće li se uopće ukrcati na brod - dodaje sindikalac. Iz SPH-a su dali do znanja predstavnicima države da je takvih pomoraca u Hrvatskoj na desetke.

- Znači, nema ih, srećom, toliko puno, i država neće bankrotirati ako im u 183 dana plovidbe međunarodnim vodama prizna dugotrajno bolovanje na kopnu, odnosno, da im šansu da se kao i drugi zaposlenici koji imaju pravo na bolovanje oporave i vrate na tržište rada - objašnjava Melvan.

U SPH-u su ogorčeni što nijedna od njihovih primjedbi na postojeći Pomorski zakonik nije usvojena, a saborski su zastupnici glasovali o izmjenama i dopunama bez da ih je Ministarstvo pomorstva ispregovaralo sa socijalnim partnerima. 

Ignorirali su i Udrugu brodara “Mare Nostrum” koja im je podastrla iste primjedbe na razmatranje, pa u SPH-u razmišljaju o sindikalnim akcijama kojima bi upozorili na ovo neodrživo stanje, jer sve je više naših pomoraca koji zbog svega uzimaju strano državljanstvo, mijenjaju mjesto boravka ili plove s matrikulom Velike Britanije da bi izbjegli nemilosrdnim poreznim škarama.

- Zbog specifičnosti našeg posla ne možemo organizirati štrajk, ali svakako razmišljamo o dodatnim pritiscima na Vladu kako bi zaštitili pomorce koji se razbole ili ozlijede kod kuće - ističu u Sindikatu pomoraca Hrvatske.

SAŠA LJUBIČIĆ za Slobodnu Dalmaciju, 16.3.2015