22.05.2018 Aktivnosti SPH

PREDMET: Splitski pomorac Ivan Furčić napokon se vratio kući

Nakon više od dvije godine provedene u zatvorima u Libiji, splitski pomorac Ivan Furčić jutros se vratio kući u Split. Na zagrebačkom aerodromu dočekala ga je obitelj i liječnički tim.

„Ivan se osjeća u redu, ali mu je potreban mir. Zahvaljujemo ministarstvu i ambasadi na odlično odrađenom poslu prilikom povratka Ivana u Hrvatsku“, rekao je brat Ivana Furčića, Tomislav.

Ovim putem molimo medije da poštuju privatnost obitelji Furčić te da im omoguće u ovom trenutku toliko potrebni mir.

Podsjetimo, prvi časnik palube Ivan Furčić uhićen je prije 2,5 godine u Libiji s ostalim članovima posade broda MV ˝Sovereign M˝ pod optužbom krijumčarenja goriva.

Koordinator ITF za Hrvatsku Romano Perić od početka je uključen u slučaj Furčić.

„Drago mi je da je agoniji Ivana Furčića i njegove obitelji došao kraj i da je sve, obzirom na okolnosti u Libiji, sretno završilo. Ovaj i slični slučajevi poruka su pomorcima da prije ukrcaja provjere kompaniju i mjesta plovidbe kako se ne bi doveli u potencijalno opasnu situaciju“, rekao je Perić.

„U ovom trenutku možemo biti zadovoljni da je Ivan konačno slobodan nakon više od dvije godine provedene u zatvoru. Ali samo u ovom trenutku jer još je puno pomoraca u zatvorima diljem svijeta i kriminalizacija pomoraca je rastući problem s kojim se moramo boriti na svjetskoj razini“, rekao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

Sindikat pomoraca Hrvatske je od početka bio uključen u slučaj, i u dogovoru s obitelji pomorca je vijest plasirao u javnost te je zatražio međunarodnu pomoć, tj. uključio Međunarodnu federaciju transportnih radnika (ITF), koordinatora ITF Arab World Network Mohameda Arrachedia i ITF inspektora Paula Falzona. 

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte Romana Perića na email: rperic@sph.hr.