01.03.2017 Aktivnosti SPH

Koordinator povjereništva SPH, podružnice Jadrolinija kapetan Dragomir Mucić i predstavnik liste Glas struke Darko Kokić napustili su prvu sjednicu Izbornog odbora  za predstojeće izbore za novi saziv Radničkog vijeća što je održana danas u Rijeci.

Kapetan Mucić, Darko Kokić i član Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske (NSPPBH) Matej Trinajstić na uvid su dali svoje vjerodajnice da su članovi Izbornog odbora, dok dva člana, također predstavnici NSPPBH, nisu predočila vjerodajnice, iako su tvrdili da ih imaju. Rekli su da su imenovani od strane Radničkog vijeća, a kapetan Mucić ih je upozorio da to nije u skladu sa Zakonom o radu i Pravilnikom o postupku izbora radničkog vijeća.

- Upozorio sam ih da na takav način ne možemo raditi jer  svaka lista sindikata ili grupe radnika treba imati jednaki broj članova u izbornom odboru, a oni su se opravdavali da su imenovani od strane Radničkog vijeća te da rade po njegovom naputku. Odbili su prihvatiti mišljenje Ministarstva rada i mirovinskog sustava o ovom pitanju - da svaka lista sindikata i grupe radnike daje svog člana izbornog odbora te da radničko vijeće donosi odluku o imenovanju izbornog odbora, ali ne smije i ne može predlagati članove izbornog odbora, istaknuo je kapetan Mucić, i upozorio ih da će, ako se nastavi s nezakonitim radnjama, povući listu kandidata SPH za izbore radničkog vijeća.

Nakon toga su predstavnici dvije (SPH, lista Glas struke) od tri liste napustili sjednicu ne želeći sudjelovati u lakrdijama koje izvodi aktualno Radničko vijeće.

Očekujemo da će Radničko vijeće u odlasku sukladno Zakonu o radu i Pravilniku o postupku izbora radničkog vijeća donijeti odluku o imenovanju izbornog odbora te da poslodavac neće prihvatiti nezakoniti rad Radničkog vijeća  jer je suodgovoran za zakonito provođenje izbora novog saziva radničkog vijeća, zaključio je Mucić.

 

Reagirao je i glavni tajnik SPH kapetan Predrag Brazzoduro:

Poštovani članovi SPH i radnici Jadrolinije,

Ovo je samo još jedan dokaz u prilog djelovanja vođa NSPPBH s pozicije silovanja zakona. Tu se ne radi o “kuhinji” kako voli reći kolega Bulić. Tu je očigledno da je strah od gubitka pozicija pojeo pamet. Drage kolegice i kolege, nema tog “lonca” u kojem ovu poparu možete skuhati dovoljno dobro da je servirate radnicima Jadrolinije. Svi radnici Jadrolinije će dobiti mogućnost da iskoriste svoje pravo na glasovanje i to ne možete i nećete spriječiti dodavanjem još pet vaših protuzakonitih predstavnika.

Pozdrav,

Kap.P.Brazzoduro

 

Očitovanje Ministarstva rada i mirovinskog sustava možete pročitati OVDJE.