10.03.2014 Aktivnosti SPH

U iščekivanju konačnog rješenja, odnosno informacije da li će brod Ane sa teretom željeza zaploviti prema alžirskoj luci Bejaia ili će, pak, teret biti prekrcan na neki drugi brod a Ane ostati čvrsto privezana u Splitu, Sindikat pomoraca Hrvatske je svakodnevno angažiran oko rješavanja problema pomoraca sa broda.

Zalihe hrane i pitke vode u bocama su obnovljene ali za kratko vrijeme pa će ih tijekom ovog tjedna biti potrebno opet popuniti. Problem se pojavio sa manjkom tehničke vode u tankovima, što se nije uspjelo riješiti preko brodovlasnika a i agent broda se u međuvremenu povukao. Angažmanom SPH odnosno ITF inspektora Milka Kronje iskoordinirana je akcija dostave vode na brod sa Javnom vatrogasnom postrojbom grada Splita te Lukom Split. Posebno se treba zahvaliti vatrogascima na promptnoj reakciji jer vode praktički više nije bilo, a i prije toga je vladao drastični režim redukcije, pa se ona mogla koristiti samo par sati dnevno.

Sada je jedan tank od 50 kubičnih metara skoro napunjen pa pomorci ne bi trebali imati problema sa higijenskim uvjetima na brodu. Ostaje da se riješi problem dostave jedne cisterne diesel goriva na brod ili da se on priključi na električnu mrežu Luke, što će se rješavati danas. Kako je predstavnik vlasnika tereta stigao u Split, nakon njegovog očitovanja SPH će poduzeti daljnje radnje, odnosno pregovore oko isplate pomoraca ako se dogovori da brod zadrži teret ili pak aktiviranje punomoći ako će se ostankom broda u Splitu potraživanja pomoraca morati rješavati sudskim putem.