12.02.2014 Aktivnosti SPH

Na sastanku održanom 03. veljače 2014. godine u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava odlučeno je da se priprema reforma staža mirovinskog osiguranja  s povećanim trajanjem. Sindikat pomoraca Hrvatske ovim putem prenosi svoje stavove vezane uz možebitne promjene, ali i pisani email iz Ministarstva pomorstva koji smo zaprimili 4.veljače.

Poštovani,

Na sastanku održanom jučer 03. veljače 2014. godine u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava izvješteni smo da se priprema reforma staža mirovinskog osiguranja  s povećanim trajanjem. Namjera je revidirati staž s povećanim trajanjem (tzv. beneficirani staž) na način da neki korisnici kao vojska, policija, carina i sl. ostanu u sustavu ali u posebnim fondovima, a da se preispita moguće ukidanje pojedinih radnih mjesta/zanimanja koja sada imaju takav staž.

Prvi korak je usvajanje Zakona o kategorizaciji poslova prema štetnosti i utjecaju na psihofizičko stanje radnika, a reforma cijelog sustava beneficiranog staža treba biti gotova krajem godine i stupiti na snagu od 01.01.2015. godine.

Kako su na sastanku spomenuti i pomorci koji imaju beneficirani staž po Pomorskom zakoniku molimo Vas da nam do 12. veljače 2014. godine dostavite stav podržavate li eventualne izmjene beneficiranog staža za pomorce i u kojem smjeru bi one trebale ići. Navedeno nam je potrebno kao podloga za izradu teza s kojima bi upoznali Ministarstvo rada.

S poštovanjem
B
ranimir Belančić-Farkaš, dipl. iur.

 

Stav SPH:

1. Staž s povećanim trajanjem DA.
Obrazloženje:  uvjeti rada i života na brodu još uvijek nisu popravljeni i nisu spriječeni povećani rizici kao što nije umanjen, već dapače, višekratno povećan stres. Naobrazba i izobrazba pomoraca u Hrvatskoj nije dosegla razinu potrebnu da se osigurava posao na kraju, kao jedan od načina osiguranja zaposlenja.

2. Izmjene i dopune postojećih odredbi DA.
Obrazloženje:  sadašnje odredbe u Pomorskom zakoniku su manjkave i ne teže zaštiti ljudi. Neprihvatljiva su tumačenja da stečeno pravo kao član posade broda, radnik/pomorac može koristiti, samo s pozicije člana posade broda. Neprihvatljivo je tumačenje da se na primjer 14 godina i 11 mjeseci boravka na brodu, uz dodatno plaćanje ne može iskoristiti kao beneficija. Neprihvatljivo je dodatno plaćanje nakon navršenih 60 godina života i 15 godina staža na brodu, a da za to ne postoji nikakva beneficija. Neprihvatljivo je da se obračun starosne mirovine vrši na drugačiji način od redovnog izračuna koji uključuje bivši dodatak radi izjednačavanja od 27%. neprihvatljivo nam je da se ova mirovina određuje beneficijom, kad se za nju skupo plaća. 

3. Da li će se pravo na staž s povećanim trajanjem urediti Pomorskim zakonikom ili nekim drugim zakonima za nas je irelevantno uz uvjet da je pristup rješenju problema dobronamjeran i stručan

4. Da li će se rješavati kroz posebne kase ili kroz neki treći stup, također je irelevantno.
Obrazloženje: najvažnije je pokriće primanjima između 55 godine i 65 godine života koje će spriječiti nazaposlenost među pomorcima, pomoći održavanju razine primanja u industriji i spriječiti pritisak na proračun kroz povećana socijalna davanja.

Nadamo se da ćemo biti u prilici učestvovati u radu i pored do sada dokazanoj potrebi za stažom s povećanim trajanjem, dati argumenta za kvalitetnijim zakonodavstvom i primjenom.