18.11.2018 Aktivnosti SPH

„Sama činjenica da sam u zatvoru bila je užasna. Samo sam razmišljao kako ću ići doma. Teško je dočarati kako je u zatvoru i nemoguće je to ukratko ispričati.  Presuda je donesena, iako nismo krivi, osuđeni smo, ali neću odustati. Borit ću se do kraja da dokažem svoju nevinost, zbog sebe i zbog svoje djece. Idući korak je žalba na presudu. Sad mi je na prvom mjestu biti s djecom. Polako dolazim k sebi“, rekao je Nikola Tolja na konferenciji za novinare u uredu Sindikata pomoraca Hrvatske Dubrovniku.

Prvi časnik palube Nikola Tolja i kormilar Ernest Pekar vratili su se kući nakon 16 mjeseci provedenih u zatvoru u Španjolskoj. Pomorci su vrijeme u zatvoru proveli čekajući suđenje koje je napokon održano 22. i 23. listopada ove godine. Na suđenju je kao svjedok obrane svjedočio i ITF koordinator i voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku Romano Perić. Iako na suđenju nije iznesena niti jedna činjenica koja bi išla u korist tužitelja, sud je pomorce osudio na dvije godine zatvora.

"Ovo je tipičan primjer kriminalizacije pomoraca što u Sindikatu pomoraca Hrvatske ističemo od samog početka. Vjerovali smo da će presuda biti oslobađajuća jer nije bilo ni pravnih ni zdravorazumskih razloga da se posada remorkera zadrži u pritvoru, ali na žalost nije nas iznenadio ovakav razvoj situacije. Mogli bismo reći da je ovo uobičajena praksa kako bi se država zaštitila od mogućih zahtjeva za nadoknadu štete za vrijeme provedeno u zatvoru", komentirao je glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan.

"Samo u Hrvatskoj imali smo tri slučaja kriminalizacije pomoraca u zadnje tri godine, a sjećamo se i slučaja sada pokojnog kapetana Laptala. Neosnovano zatvaranje pomoraca bez ikakvih dokaza nepravedno je i nehumano te pogubno djeluje na pomorce i njihove obitelji. Ne možemo ni zamisliti što to znači kad nevini provedete u zatvoru godinu i pol dana, istaknuo je Romano Perić, voditelj ureda SPH u Dubrovniku i ITF koordinator za Hrvatsku.

Sindikat pomoraca Hrvatske aktivno je sudjelovao u obrani pomoraca te je omogućio obitelji da posjeti pomorce u zatvoru. Po saznanju o uhićenju SPH je obavijestio nadležne institucije u Hrvatskoj (MMPI, MVP, Stožer), pravni odjel ITF-a i kolegu ITF inspektora u Cadizu o samom događaju te smo se borili da slučaj ne padne u zaborav.

„Još dolazim k sebi, još mi treba vremena da posložim sve kockice. Morali smo biti osuđeni, da bi španjolska država zaštitila sebe. Nisu imali nikakvih dokaza protiv nas, nisu ih mogli niti imati jer smo nevini, a osudili su nas. Sve skupa je bilo neopisivo grozno. Dvadeset mjeseci nisam vidio djecu. Nije mi bilo ni na kraj pameti da bi sve moglo ovoliko trajati. Hoću li ponovo na brod? Trenutno mislim da neću, ali tko zna što život nosi", kaže Ernest Pekar, još uvijek pod dojmom svega što je proživio zadnjih šesnaest mjeseci.

Podsjetimo, posada tegljača MV Eisvogel (tri Talijana, dva Hrvata i jedan Rumunj) je u srpnju 2017. uhićena pod optužbom krijumčarenja cigareta u vrijednosti 12 milijuna eura u međunarodnim vodama nedaleko od granice sa Španjolskom. Tegljač MV ˝Eisvogel˝ na kojemu su bili zaposleni naši državljani preuzeo je u tegalj brod MV˝Falkvaag˝ koji je bio bez posade, ali nakrcan sa 6 kontejnera krijumčarenih cigareta, s krajnjom destinacijom tegljenja u Huelva/Španjolska.  Iako je jasno da su brod  MV ˝Falkvaag˝ s cigaretama preuzeli od drugog tegljača  MV ˝Sea Patron˝ i da s teretom na MV „Falkvaag“ nemaju nikakve veze, posada tegljača MV ˝Eisvogel˝ je uhićena i godinu i pol je u zatvoru čekala suđenje. Vlasnik tegljača MV ˝Eisvogel˝ je talijanska tvrtka Lucatelly Towing and Salvage iz Trsta.