24.05.2012 Aktivnosti SPH

Četvorica članova posade broda Katina u narednih bi nekoliko dana napokon trebali dobiti liječničku pomoć, a dvojica će biti repatrirana na vlastiti zahtjev, odnosno bit će im osiguran iskrcaj i povratak kućama, sve to uz pomoć i u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske. Repatrijaciju su zatražili jedan hrvatski i jedan filipinski član posade.

 

Na Katini su petorica pomoraca iz Rijeke, a dio od 22 člana posade već tjednima bezuspješno traži pomoć liječnika zbog teškog osipa i iritacije kože te drugih zdravstvenih problema. Pomoć im dosad nisu osigurali ni brodar, šibenska kompanija Brodarstvo d.o.o., iako je to bio dužan učiniti, niti lučke vlasti Hodeidaha, iako je to od njih službeno zatražilo hrvatsko Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture posredstvom, Ministarstva vanjskih poslova.

Nakon višednevnih pokušaja da stupimo u kontakt s agentom i dogovorimo način plaćanja, dogovorili smo prijevoz pomoraca s broda na obalu, liječnički pregled i lijekove za oboljele. Sredstva je osigurao SPH, uz pomoć ITF-a, jednako kao i sredstva za repatrijaciju dvojice članova posade, jednog iz Hrvatske i jednog s Filipina, kazao je tajnik Sindikata i koordinator ITF-a za Hrvatsku Predrag Brazzoduro. Kada će dvojica pomoraca krenuti kućama jučer nije mogao precizirati, ali je kazao kako očekuje da će se to dogoditi u roku od nekoliko dana.

 

Očekuje se da se hrvatski član posade neće ni vraćati na brod nakon liječničkog pregleda, već će odmah produžiti u zrakoplovnu luku.

SPH je u stalnom telefonskom kontaktu sa zapovjednikom broda koji je poručio da su ostali hrvatski članovi posade  odlučili su ostati na brodu, dok ne bude prodan, kako bi pokušali namiriti svoja potraživanja.