07.05.2014 Aktivnosti SPH

Inspektor ITF-a Romano Perić je u petak dobio poziv za pomoć posade broda Tritoins (IMO 8913772, izgrađen 1991. godine, 3.466 tona nosivosti, vlasnik Aljazeera Maritime Co. SA, manager Alfamarine Shipping Co. Ltd. iz Beiruta, zastava St. Vincent and Grenadines) koji se od početka tjedna nalazila u luci Ploče zbog nezadovoljstva posade.

Naime, upravitelju stroja je došla smjena zbog lošeg obavljanja dužnosti, a šest članova posade iz Sirije(ostala posada je iz Albanije)  je zbog toga počelo štrajkati: izrazili su nepovjerenje prema vlasniku koji je poslao smjenu posadi bez dogovora i ranije obavijesti. Sirijskim pomorcima je do stvarilo problem zbog političke situacije i nemogućnosti povratka (bili bi unovačeni i poslati u borbu), pa za vrijeme kad nisu ukrcani traže druga prebivališta. S obzirom da je brod ukrcao cement za Libiju smatrali su da će biti nesigurni s obzirom da vlasnik broda boravi u Libiji.
Nakon pregovora, zatražili su bezuvjetnu repatrijaciju u Tursku, iako je ugovor o radu istekao samo trojici članova posade, te isplatu plaće prije iskrcaja (plaća je redovita). Postojala je bojazan da im ta plaća neće biti isplaćena ili da će brodar iz nje naplatiti troškove repatrijacije. Inspektor je stupio u kontakt s brodarom koji je izrazio razočaranje postupcima posade te zaprijetio da neće platiti troškove repatrijacije.
Tada je inspektor ITF-a zaprijetio da će pozvati Port State Control i sanitarnu inspekciju što bi značajno produljilo boravak broda u luci i stvorilo dodatne troškova brodaru. Nakon cjelodnevnih pregovora, brodar je odlučio repatrirati svu posadu o svom trošku na destinaciju koju žele te im je, putem brodsko agenta, isplatio plaću. Nova posada je preuzela brod koji je isplovio u predviđenom vremenu.