18.04.2018 Aktivnosti SPH

Rt Savudrija najstariji je sačuvani jadranski svjetionik, koji je i danas u funkciji.

Njegova je gradnja započeta (temeljem carskog dekreta iz 1816.) u ožujku davne 1817.g.,  dovršen je godinu kasnije te je prvi put zasvijetlio 17. travnja prije 200 godina. Prema nekim izvorima, u rad ga je pustio sam austrijski car, Franjo II. Projektant ovog prvoga svjetionika modernoga doba na istočnoj obali Jadrana bio je čuveni tršćanski arhitekt i konzervator Pietro Nobile.

Rt Savudrija je poznat po tome što je to bio prvi svjetionik u svijetu s pogonom na plin.

Domaćin proslave 200 godina Savudrije bilo je trgovačko društvo Plovput na čelu s direktorom Matom Perišićem. Svjetionicima u Hrvatskoj upravlja trgovačko društvo Plovput koje provodi službu sigurnosti plovidbe na moru  sukladno nacionalnim i međunarodnim propisima i pravilima, odnosno Plovput održava i uređuje objekte sigurnosti plovidbe ujedno i plovne putove u unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Hrvatske i obavlja poslove radio-službe na pomorskim plovnim putovima Republike Hrvatske.

U Savudriji je tako obilježen početak organizirane svjetioničarske službe na Jadranu, a među uzvanicima su bili državna tajnica Ministarstva mora prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac i pomoćnik ministra Siniša Orlić, gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, zamjenica Istarskog župana Giuseppina Rajko, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan te drugi uzvanici i zaposlenici Plovputa.

Uz Plovput i Grad Umag, domaćin proslave bio je svjetioničar Mario Milin - Ungar koji živi i radi na svjetioniku Savudrija.