11.09.2019 Aktivnosti SPH

Zbog pritužbi pomoraca na uvjete rada i života na brodovima Jadroplova Sindikat pomoraca Hrvatske je zatražio od ITF inspektora da pokrenu kampanju inspekcija brodova kompanije.

Slijedom toga, ITF inspektor je posjetio brod Bene u Taiwanu i ustanovio da je posljednja opskrba hranom bila u Kini 18. kolovoza i to u vrijednosti 17,036.75 USD, dok su se voćem i povrćem dodatno opskrbili u Taiwanu. Inspektor je utvrdio da su zalihe hrane dovoljne za 2 mjeseca. Tijekom inspekcije je razgovarao s članovima posade broda i nije bilo prigovora na stanje na brodu i redovitost isplate plaća. Izvješće o inspekciji uključuje i fotografije koje prikazuju da ima dovoljno hrane.

Pritužbe su se odnosile i na brod Split gdje je sedam članova posade zatražilo i dobilo repatrijaciju iz Colomba. Na brodu Split koji je ITF inspektor zatekao u Colombu, hladnjaci su bili na popravku i na brodu nije bilo kuhara.

- Znamo da je Jadroplov u problemima, to je stanje koje se proteže godinama i koje SPH redovito, koliko može, sanira. Tehničke nedostatke - uvjeti života i rada, sigurnost posade, nedostatak ili loša kvaliteta hrane i pitke vode, kašnjenje plaća - to su problemi koje možemo i hoćemo otkloniti uz pomoć ITF inspektorata i to je cilj kampanje koju smo pokrenuli.