29.05.2020 Aktivnosti SPH

Na poziv ministra Olega Butkovića 28. svibnja održan je radni sastanak između MMPI, predsjednika uprave Društva Jadrolinija, ravnateljice AZOLP, predsjednika NO Jadrolinije i sindikata koji djeluju u Jadroliniji.

 Tema sastanka je bila mogućnost financijskog pomaganja Jadroliniji zbog pandemije COVID-19, te kompletnog usporavanja rada gospodarstva ili, kako je rekao ministar „mraka u gospodarstvu“ nastalog radi korona virusa. 

Po njegovim riječima Vlada RH je dobro reagirala u cjelokupnom gospodarstvu, a sama Jadrolinija je uspješno podnijela nastalu krizu, premda je imala gubitke, koji će, ako sezona ne bude dobra, u konačnici biti veći.

Očekuje da će se moći pomoći Jadroliniji u prevladavanju financijskih dubioza iz dodijeljenih sredstava nepovratnih novaca od strane EU (očekuje se 7. milijardi eura nepovratnih sredstava i 2.5 milijarde eura kreditnih sredstava na razini države).

Državni tajnik za more, Josip Bilaver je upozorio da se cjelokupna situacija treba realno sagledati, uvažavajući tu hrvatske pomorce na međunarodnim linijama. Smatra da je potrebno odmah nastaviti s nastavkom pregovora za izradu NKU, što je naglasio i glavni tajnik SPH Neven Melvan, istaknuvši kako je u čitavoj priči NKU prioritet, te da se mora što prije završiti.

Ostali sudionici u raspravi su se složili s tim, uz napomenu kako je potrebno dovršiti i novi izračun plaća pomoraca Jadrolinije, čija primjena ne mora biti odmah, već po smirivanju situacije i nastavka normalnog poslovanja.

Zaključeno je da se nastavi s pregovorima za NKU, prateći cjelokupnu situaciju. Ministar Butković je predložio da se novi sastanak održi za 15 dana.