14.05.2015 Aktivnosti SPH

U nekim sretnijim vremenima ova rubrika bila je objavljivana u našem dnevnom tisku kako bi obitelji pomoraca znale gdje se nalaze brodovi na kojima plove njihovi najmiliji i kada ih mogu očekivati u domaćim lukama. Ovdje se nažalost radi o čak osam brodova iz tri brodarske kompanije kojima je Split ili matična luka ili mjesto iz kojeg se njima upravlja, a zajedničko im je da se svi trenutno nalaze baš u Splitu, većina sa malim šansama da ga napusti zbog daljnjih plovidbi.

Fractal Shipping

ANE – stigao u Split iz Bejaie 22. siječnja 2014., od tada se nalazi na vezu br. 1. u Sjevernoj luci, pod zabranom isplovljavanja je zbog duga pomorcima i dobavljačima, a u raspremi od 15. travnja 2014., očekuje se skora sudska prodaja nakon posjeta brodu od strane ovlaštenog sudskog vještaka  zbog procjene koja je obavljena dana 30. travnja 2015.

Pogled na palubu broda – sadašnje stanje

Splitska plovidba

SVETI DUJE – stigao u Split iz Drača, od 2. travnja 2015. nalazi se na vezu u Vranjicu, gdje je raspremljen, a od strane pomoraca je pokrenuta ovrha zbog neisplate plaća. Očekuje se brza sudska procjena i stavljanje broda na prodaju preko Trgovačkog suda u Splitu.

Sveti Duje – zadnja pošta Vranjic

MARUL – stigao iz Taranta u Split 19. prosinca 2014. U očekivanju neophodnih popravaka raspremljen na vezu ispred tvornice cementa Sveti Juraj, međutim nakon razvoja događaja u kompaniji, pokrenuta ovrha od strane pomoraca zbog neisplate plaća. Isto tako se očekuje brza sudska procjena i dražba za njegovu prodaju.

Marul je već pet mjeseci u raspremi na vezu u tvornici cementa Sveti Juraj

JADRO – stigao u Split iz Zadra 13. travnja 2015. Jedini je brod u floti kompanije koji ima osiguran stalan posao, međutim zbog već poznatih događaja i nemogućnosti Splitske plovidbe da osigura likvidnost ili pak proda brod zainteresiranom kupcu, i tu je došlo do zahtjeva pomoraca za ovrhom radi isplate njihovih potraživanja, pa se isto tako očekuje brza posjeta sudskog ovrhovoditelja i vještaka te objava sudske dražbe.

Jadro čeka prodaju u tvornici cementa Sv. Kajo

VRANJIC – na mrtvom vezu od 2. lipnja 2009., najprije u krugu tvornice cementa Sveti Kajo, a dolaskom brodova Krka i Orebić, u srpnju 2011. je premješten u tvornicu Sveti Juraj. U sklopu predstečajne nagodbe Splitske plovidbe, bila je predviđena njegova prodaja zajedno sa dva gorespomenuta broda kako bi se smanjio dug pomorcima, međutim nakon pat pozicije oko prodaje u staro željezo odnosno raspodjele novca koji bi se tako zaradio sa jednim od vjerovnika tvrtke, splitskom Lučkom upravom, ostao je na mrtvom vezu sa kojega se za vrijeme naleta orkanske bure 5. ožujka 2015. otrgao i završio na plaži u Slatinama na otoku Čiovu sa neizvjesnom prognozom odsukavanja odnosno vjerojatnijim rezanjem na licu mjesta. U svakom slučaju, umjesto prihoda splitskoj kompaniji, stvorit će se osjetan trošak za kojeg se trenutno ne zna tko će ga podmiriti.

KRKA – na mrtvom vezu od 31. srpnja 2011. u krugu tvornice Sveti Juraj. Daljnja povijest ista kao i kod broda Vranjic, s tim da je u nevremenu doplutao i nasukao se na području Prve vode na sjevernoj obali Marjana. Trenutačno se ne zna tko će ga i kada odsukati te koliko će to u konačnici koštati.

OREBIĆ – na mrtvom vezu u krugu tvornice cementa Sveti Juraj od 4. srpnja 2011. Sve ostalo isto kao i za brod Krka.

Trio otpisanih snimljen prije no što ih je bura otpuhala po splitskom akvatoriju

Solinska plovidba

SALONA – od 22. ožujka 2015. u Splitu, trenutno na vezu 4 u Sjevernoj luci. Prethodno je brod ukrcao teret kukuruza na vezu ispred silosa u splitskoj luci, međutim, po isplovljavanju za odredišnu luku Ravenna, u večer 21. ožujka 2015. se nasukao na otočić Murvica koji se nalazi pokraj Drvenika malog te oštetio pramac odnosno pramčani propeler. Nakon što se uspio odsukati, vratio se natrag u Split kako bi se procijenio opseg štete, nakon čega je iskrcao teret te je premješten na vez u Sjevernoj luci čekajući da se oslobodi dok u brodogradilištu V. Lenac što se očekuje polovinom svibnja.

Prekrcaj tereta sa Salone na moldavski brod Tera

Uskoro donosimo opširniju priču o trenutnoj situaciji Splitske plovidbe te razgovore s članovima posade brodova Jadro i Marul.