21.06.2018 Aktivnosti SPH

Predstavnici Jadrolinije, Rapske plovidbe, novoosnovanog Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije i predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske sastali su se jučer na inicijativu Hrvatske udruge brodara Mare Nostrum kako bi razgovarali o nastavku pregovora za Nacionalni kolektivni ugovor za hrvatske pomorce na putničkim brodovima i trajektima. Na sastanku je bio i ravnatelj HUB Mare Nostrum, dok predstavnici NSPPBH nisu došli na sastanak, iako je isti tri puta odgađan na njihovo traženje. Dogovoren je nastavak pregovora po prijedlozima iz 2016. godine te da će sindikati i brodari u najskorije vrijeme formirati pregovaračke timove sukladno reprezentativnosti.

Svi nazočni su iskazali spremnost za temeljitim, ali brzim i intenzivnim pregovorima kako bi napokon, nakon 20 godina, potpisali novi Nacionalni kolektivni ugovor.

Za Sindikat pomoraca Hrvatske kolektivni pregovori su prioritet i smatramo da ne smije biti daljnjih odgađanja. Osim zaštite prava pomoraca smisao NKU treba biti i zaštita hrvatske kabotaže od nelojalne konkurencije.