22.08.2012 Aktivnosti SPH

Generalni tajnik SPH P. Brazzoduro uputio je pismo ministru Siniši Hajdašu Dončiću u kojem ga upozorava na netočan prijevod dijela Konvencije o radu pomoraca koji se odnosi na sredstava i usluge pomoći pomorcima gdje se "welfare facilities" prijevodi sa "socijalnom skrbi". U pismu se ističe da je nužna revizija cijelog teksta prijevoda konvencije na hrvatski jezik, jer je isti izuzetno loš.

Prijevod s engleskog jezika objavilo je još 2006. godine tadašnje Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. 

Uz to, u pismu se navodi da još nije utemeljen odbor koji bi se bavio razmatranjem potreba pomoraca u posjeti hrvatskim lukama i određivanjem prioritetnih luka u kojima bi se započelo s ostvarivanjem projekta pružanja pomoći pomorcima, poboljšanju uvjeta života i rada na brodu i na kopnu.

U pismu se ističe i da je odlukom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture oduzet prostor u luci Gruž i dodijeljen Luci Dubrovnik - prostor u kojem su SPH i tvrtka Sunčana vura organizirali "Crew corner" unutar luke zbog nemogućnosti velikog dijela članova posada brodova za krstarenje da izlaze iz luke zbog skupog viznog režima i niskog standarda života pomoraca na tim brodovima. SPH je sredstvima Seafarers' Trust Fonda nabavio i kombi kojim se pomorci besplatno prijevoze do Dubrovnika i natrag.

U pismu se navodi i da SPH radi na projektu osiguranja Crew cornera/besplatnog bežićnog interneta u svim jadranskim lukama uključujući i hrvatske luke.