24.08.2012 Aktivnosti SPH

Dan stupanja na snagu Konvencije o radu pomoraca 2006. je sve bliži, što je ujedno bio i povod održavanja današnje konferencije za novinare u Središnjem uredu SPH u Rijeci. Nakon što je konvenciju ratificiralo najmanje 30 članica ILO-a, u kolovozu 2013. godine popularno nazvana MLC 2006 postaje univerzalni zakon u pomorskom sektoru. Glavni tajnik Predrag Brazzoduro je pripremio dopis za novog Ministra prometa, pomorstva i infrastrukture, upozorivši ga na zadaću koja ga uskoro čeka, ali i nejasnoće u prijevodu Konvencije na hrvatski jezik koje mogu potencijalno uzrokovati probleme hrvatskim pomorcima u bliskoj budućnosti. 

 

U pismu ministru Siniši Hajdašu Dončiću također se upozorava na činjenice: 

B)    Da  još  ne postoji odbor koji bi se bavio razmatranjem potreba pomoraca u posjeti hrvatskim lukama i određivanjem prioritetnih luka u kojima bi se započelo s ostvarenjem projekta pružanja pomoći pomorcima, poboljšanju uvjeta života na brodu i na kopnu

C)    Da je oduzet prostor u Gružu odlukom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i dodijeljen Luci Dubrovnik u kojem su SPH i Sunčana vura organizirali Crew corner  unutar luke zbog nemogućnosti velikog dijela članova posade broda da izlaze iz luke zbog skupog viznog režima i niskog standarda života pomoraca na brodovima za krstarenje.Treba reći  da je  SPH sredstvima Seafarers' Trust Fonda  nabavio kombi kojim se pomorci besplatno prijevoze do Dubrovnika i natrag.

D)    Da SPH radi na projektu osiguranja Crew cornera/besplatnog bežičnog interneta u svim jadranskim lukama uključujući i hrvatske luke.

 

 

 

 

Problem podstandardnih brodova koji je u Jadranskom moru svakodnevica bi ovom konvencijom trebao biti riješen.