22.07.2012 Aktivnosti SPH

Kako je bilo najavljeno danas točno u 11 sati na zagrebački aerodrom sletjela su tri hrvatska pomorca s broda Katina koji su doputovali iz jemenske luke Hodeidah: zapovjednik D. Brozičević, prvi časnik B. Mičetić i mehaničar V. Podobnik nakon točno godinu dana provedenih na brodu. U tom razdoblju primili su samo jednu plaću i živjeli u nemogućim uvjetima: bez struje, klime, hrane...

 

Sva tri pomorca su vidno iscrpljena, B. Mičetić je doputovao iz bolnice gdje se  nalazio od početka lipnja zbog liječenja, znatno su smršavjeli (i do 30 kilograma), a dočekale su ih obitelji i predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske (D. Prestint).
U izjavi za medije zapovjednik D. Brozičević je zahvalio Ministarstvu vanjskih poslova RH, ITF-u i Sindikatu pomoraca Hrvatske na svemu što su učinili da se posada vrati kućama.
Na brodu je ostao četvrti hrvatski pomorac G. Sencic, na vlastiti zahtjev, i nekoliko flipinskih pomoraca koji su preuzeli odgovornost za brod. (dp)

Predrag Brazzoduro, glavni tajnik SPH,  je naglasio kako nažalost nema jamstva za isplate plaća pomorcima s broda Katina (zastava St. Vincent & Grenadines): - Neizvjesno hoće li pomorci  dobiti svoje plaće. V. Juraga (vlasnik broda je tvrtka Katina Ltd., a manager Brodarstvo d.o.o. iz Šibenika) se maknuo i ostavio ih i sve sada ovisi o kupcu broda, jednoj stranoj tvrtki, koja je, navodno, spremna osigurati plaće. No, tek treba hoće li se to i dogoditi. Jako je važno i kako će postupati i presuđivati jemenske vlasti u cijelom slučaju.