01.04.2014 Aktivnosti SPH

Kako se naš resorni ministar još uvijek nije odazvao na obećanje dano u prosincu 2013, kojim daje riječ da će Ministarstvo subvencionirati troškove ukrcaja vježbenika palube i stroja, Sekcija mladih SPH uputila je dopis g. Dončić Hajdašu, kojime ga podsjeća na isto, ali i na vrijednost mladih hrvatskih pomoraca, koju su svi u Ministarstvu očigledno zaboravili.

Molimo sve vas koji čitate, podijelite naše pismo i molbu ministru!

Poštovani gospodine Ministre,

s obzirom da se približava kraj prvom kvartalu 2014. godine, vrijeme je da Vas upravo sada podsjetimo na obećanje koje ste dali na blagdan Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca,   na brodu Zadar u Splitu.

"....Zbog činjenice da se trenutno teško zapošljavaju mladi koji svoju pomorsku karijeru tek trebaju početi graditi, Ministarstvo će subvencionirati troškove ukrcaja vježbenika palube i stroja i očekujemo da to realiziramo već u slijedećem proračunskom razdoblju....."

Sukladno tome, želimo Vas pitati u ime svih mladih nezaposlenih pomoraca/vježbenika palube i stroja, što ste poduzeli po gore navedenom pitanju? Red čekanja je sve duži, a krajem školske godine nove stotine budućih pomoraca završavaju pomorske škole…

Samo godinu dana! I oni će otići na tržište rada diljem svijeta, a puniti proračun Republike Hrvatske. Ako zbog ničega drugoga, barem zbog toga su vrijedni Vaše pažnje i truda.

Sekcija mladih Sindikata pomoraca Hrvatske je problematiku zapošljavanja kadeta stavila pod prioritet i nadamo se isto to riješiti što prije uz Vašu pomoć.

S obzirom da je nedavno pokrenut natječaj za zapošljavanje dodatnog kadra u Jadroliniji, od kojih je otvoreno 7 radnih pozicija za vježbenike, jedna od zabrinjavajućih činjenica jest i da na 54 broda u linijskom, dužobalnom i međunarodnom prometu, koliko ih je danas u Jadroliniji, MOŽE biti 108 vježbenika sukladno kapacitetu, ali u ovome momentu ih je SAMO troje? Jadrolinija je mogla biti jedno od rješenja, ali opet nije. 

Čovjeka se drži za riječ, a vola za rogove. A i krava-muzara (hrvatski pomorci) treba bar malo sijena inače će proračunsko mlijeko presušiti.

Molimo Vas za žuran odgovor i unaprijed Vam se zahvaljujemo,


Sekcija mladih Sindikata pomoraca Hrvatske

 

Dopis u cijelosti možete preuzeti OVDJE