11.03.2014 Aktivnosti SPH

Pitanje odlaska hrvatskih pomoraca u mirovinu, pitanje je koje redovito stiže na našu adresu. Prenosimo upit supruge pomorca i odgovor koji zaokružuje, ali i nastavlja nezavršenu priču o pravu pomoraca na mirovinu u RH. 

Poštovani!

Znam da je već bilo govora o tome koliko je nelogično da  temeljem odlaska u mirovinu sa 60 god. života i 15 god. plovidbenog staža pomorac može ići u starosnu mirovinu, ali bez dodatka na mirovinu. Bez obzira na velike iznosa doprinosa kroz sve godine navigacije, njihova mirovina je uglavnom minimalna u rangu poljoprivredne.

Obzirom na težinu njihova posla i posebne djelatnosti, velika im je nepravda nanesena tim činom takozvane povlaštene mirovine, te bi sindikat trebao podnijeti prijedlog Vladi da pomorci mogu (ako žele) ići u starosnu ili prijevremenu mirovinu sa 60 godina života, 30 godina plaćenih doprinosa što plovidbenim stažom što poljoprivrenim ili nekim drugim. Nikad oni nisu bili poljoprivrednici nego su u nemogućnosti ukrcaja, radi gubitka posla ili bolesti plaćali poljoprivredno osiguranje. Činjenica je da u ga plaćali netko manje netko više. I to je vidljivo iz njihovih radnih knjižica. Pomorci posebno strojarskog zanimanja jednostavno teško mogu raditi taj posao do 65 godina života.

Rad u strojarnici je uglavnom fizički i  pod visokim temperaturama, dok je rad pomoraca na palubi odgovoran, ali fizički lakši. Odvojenost od obitelji i život na brodu jednako im je težak. Kao supruga pomorca neke od navedenih primjedbi, posebno što se tiče rada u strojarnici i na palubi, nisam imala prilike pročitati. Molim Vas da mi odgovorite da li postoje neke akcije od strane sindikata, a ako nema bilo bi vrijeme da se nešto poduzme u vrijeme kad se svi radnici bore za svoja prava, a pomorci dok su na brodu bore se s morem, a kad dođu kući nemaju snage jer im treba malo odmora i vremena za obitelj, kao i za stalno mijenjanje certifikata.

Mislim da većini pomoraca taj status povlaštenih umirovljenika ne znači ništa bez dodatka na mirovinu, odnosno promjene Zakona o njihovom umirovljenju. Znam da ima pomoraca koji mogu i žele raditi i do 7o godine, ali mislim da je takvih malo i da su dobrog zdravstvenog stanja.

Supruga pomorskog strojara

 
Poštovana,
 
Sindikat pomoraca Hrvatske već dugo radi na mirovini pomorca. Najprije smo morali vratiti staž s povećanim trajanjem pomorcima u nacionalnoj plovidbi i to smo napravili kroz elaborat i dopunu istog, za koji smo trebali i vremena i novaca, a najgore je što podatke nismo mogli prikupiti u Hrvatskoj, jer naši ambulante za pomorce ne rade svoj posao, kao ustalom ni državna administracija.
Zašto nam je to bilo važno?
Time smo dobili osnov, platformu koja je objedinjavala zvanje pomorac i imali smo i jače argumente za pomorce u međunarodnoj plovidbi
Njima je pak trebalo vratiti pravo na mogućnost plaćanja osiguranja s povećanim trajanjem. To smo uspjeli kroi izmjene i dopune Pomorskog zakonika.
Nažalost, kad imate posla s administracijom koja vas gleda kao povlaštenu kastu, pa vam na svakom koraku podmeće nogu, onda i ne možete dobiti kvalitetan zakonski okvir. Svaka šuša u administraciji nastojala je protumačiti napisano na način da nešto uskrati pomorcu. Osobno izbjegavam uporabu izraza "beneficirani staž", jer pomorci nemaju beneficirani staž, već staž s povećanim trajanjem kojega krvavo plaćaju. Beneficiran je onaj parlamentaraca i ostalih koji koriste državne jasle.
U tim, neprijateljskim tumačenjima koja su došla iz Ministarstva rada i Fonda mirovinskog osiguranja, izgubilo se i PRAVO na izračun mirovine na način da se uključuje bivši dodatak od 27%. Dakle 60 godina života i najmanje 15 godina navigacije = starosna mirovina za pomorca, a izračun je uskraćen za dodatak od 27%. Pomorac i dalje zadržava pravo na edovnu starosnu mirovinu koja je 65 i najmanje 15 odnosno 60 i najmanje 41 godinu rada. Pomorac zadržava i pravo da mu se umanjuju godine za mirovinu sukladno vremenu na brodu, ali odnosi se na one koji su isto stekli po starom, jugoslavenskom zakonu. Ranija mirovina sa 60 godina i najmanje 35 godina staža uz umanjenja po skali također je otvorena mogućnost.
Sada smo u pregovorima koji bi mogli rezultirati promjenama od kojih, iskreno, ne očekujemo puno, obzirom na stanje u zemlji koje je gore nego se može zamisliti.
Tražiti ćemo da se napravi zasebni fond u kojega bi doprinosili pomorci i brodari, a iz kojega bi se pokrila mirovina izračunata u punom iznosu (uključivo 27%) i koji bi pokrivao period od 55 - 65 godina života.

 

Oni koji budu ispunjavali zdravstvene uvijete i budu u mogućnosti dobiti posao i nakon 55, neće morati koristiti fond dok im se ne ukaže prilika, pa će ga moći podići djelomično u punom iznosu, a ostatak u mjesečnim ratama ili sve u mjesečnim rata zavisno o volji pomorca.