26.11.2014 Aktivnosti SPH

Na Trgovačkom sudu u Splitu danas je održano prvo ročište u jednom u nizu predmeta u kojima pomorci koji su tokom zadnje tri godine plovili na brodu Ane traže isplatu svojih zaostalih primanja. Ročište je inače bilo zakazano za 3. studenoga, ali je zbog tehničkih razloga odgođeno za danas.

U pojedinim predmetima, gdje su potraživanja pomoraca usklađena sa iznosom kojeg priznaje brodovlasnik se očekuju brze sudske odluke; tako da su za četvoricu iz te skupine pomoraca već donesene nepravomoćne presude o priznavanju potraživanja, što bi se na slijedećim ročištima trebalo dogoditi i za još desetak njihovih kolega.
Ovo je prvi korak u procesu koji u konačnici treba dovesti do sudske prodaje broda, što predstavlja jedini način da pomorci dođu do svojih zaostalih primanja. Dug brodara Fractal shipping je utvrđen prema ukupno 38 hrvatskih pomoraca.
Da podsjetimo, brod Ane je već deset mjeseci prisilno vezan u splitskoj Sjevernoj luci zbog spora između brodara i riječkog remontnog brodogradilišta Lenac. Sindikat pomoraca Hrvatske je pokrenuo procedure naplate potraživanja za sve članove koji su potpisali punomoć te i danas pomaže zadnjem i jedinom članu koji boravi na brodu Ane: Savi Škori.