07.11.2014 Aktivnosti SPH

Stigao je službeni odgovor Ministarstva rada vezano uz beneficirani radni staž pomoraca na brodovima Palagruža, Bios II i Hidra. Kao što smo i upozoravali, zakon nije ispoštovan, za što će netko morati snositi posljedice. Ono što je najvažnije jest da se pomorcima počne uplaćivati beneficirani radni staž. Slijedi još i rješavanje problema radnih sati i pomorskog dodatka.

Da podsjetimo, nakon vijesti o neregularnostima veznaim uz status posada na istraživačkim brodovima Oceanografskog i Hrvatskog hidrografskog instituta (HHI), objavljene u Slobodnoj Dalmaciji, ITF inspektor Romana Perića 22.listopada posjetio je posade brodova:  i/b˝Hidra˝, i/b˝Palagruža˝ i i/b˝Bios ll˝ vezanima u luci ˝Lora˝u Splitu, s ciljem utvrđivanja okolnosti pod kojima pomorci na tim brodovima rade i žive.

Problemi nakon inspekcije:

• Ugovori o radu ne pokazuju specifičnosti pomoračkog zvanja odnosno radnog mjesta i svih obveza koje proizlaze iz istoga, već se općenito referiraju na javne odnosno državne namještenike.
• Platna lista ne pokazuje stvarno stanje zaista odrađenih sati (dežurstva na vezu, rad na terenu, GO, status radnika koji je u pripravi)
• Uplata staža osiguranja sa povećanim trajanjem (beneficirani radni staž) ?
• Trenutno reguliranje  službenog puta – dnevnica s obzirom na odbitke za hranarinu
• Pomorska knjižica (pojedini pomorci su prema ovom dokumentu ukrcani na brod na razdoblje od godine dana, pa u pojedinim slučajevima i preko)

U nastavku pročitajte odgovor Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.: ODGOVOR MINISTARSTVA RADA - PREDMET:HIDROGRAFSKI INSTITUT SPLIT