21.12.2018 Aktivnosti SPH

Info letak Sindikata pomoraca Hrvatske o sindikalnim aktivnostima u Jadroliniji tijekom ove godine poslali smo na etiku Jadrolinije da ga proslijede na oglasne ploče, no oni su to odbili učiniti.

Stoga u nastavku možete pročitati dio letka, a letak u cijelosti možete pročitati OVDJE. 

"I ovu godinu priveli smo samom kraju. Tijekom godine pokušavali smo sa sindikalnim radom i aktivnostima riješiti probleme s kojima se živi i radi u Jadroliniji. Sa startom 2018. godine htjeli smo „zakopati sve ratne sjekire“, te konačno početi raditi, dogovorno s Upravom i drugim sindikatima, na rješavanju cjelokupne problematike u Jadroliniji.

Žalosti nas što moramo konstatirati kako na nijednoj strani nismo naišli na razumijevanje, posebno što se tiče sljedećih pitanja:

  • NKUHP pregovaranje,
  • Plaće, povećanje, 
  • Izjednačavanje plaća - za isti rad ista plaća. Prvenstveno se sada misli na šalterske radnike, koji nemaju UOR na neodređeno vrijeme i na 1. časnike palube (stroja), gdje su većinom zakinuti u plaćama primjenom različitih koeficijenata za ista zvanja.
  • Izmjena UOR s određenog na neodređeno vrijeme za pomorce i radnike na kopnu, koji su u sustavu Jadrolinije tri i više godina.
  • Ukazivati na nepotizam i zapošljavanje putem raznih, nepoštenih veza i neopravdano preskačući pojedine pomorce i radnike na kopnu kod izmjena Ugovora o radu s određenog na neodređeno vrijeme.
  • Razmatranje mogućnosti  jačanja međunarodnih linija i vraćanja dužobalne linije (obećanje MMI o povratku linije prije više od godinu dana) te ponovnog zapošljavanja većeg broja pomoraca."