11.06.2012 Aktivnosti SPH

Hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu stupilo je u kontakt s panamskim odvjetnikom hrvatskog pomorca G.M. (39 godina iz Dugopolja) s kontejnerskog broda MSC Fabienne koji je uhićen u Panama Cityju.

Odvjetnik tvrdi da se u trenutku uhićenja pomorac slučajno zatekao u razgovoru s državljanom Kolumbije kod kojeg je pronađena droga.

Hrvatski pomorac je prebačen u zatvor, a odvjetnik intenzivno prvenstveno radi na prebacivanju u zatvor s boljim životnim uvjetima te na dokazivanju da se on slučajno zatekao na mjestu uhićenja Kolumbijca.

Kao što je SPH već saznao od predstavnika MSC-a, a to je ponovljeno i odvjetniku hrvatskog pomorca, da ukoliko netko od pomoraca bude uhićen radi sumnje u krijumičarenje drogom, kompanija se ne upliće. Uz to napomenuli su da je svaki pomorac prilikom potpisivanja ugovora o radu upozoren i usmeno upoznat s tom činjenicom te da kompanija neće davati nikakve informacije o pomorcima.

SPH je u kontaktu s talijanskim sindikatom pomoraca FIT- CISL, koji je potpisao kolektivni ugovor s kompanijom, od kojega traži da preuzme aktivniju ulogu u zaštiti hrvatskog pomorca.