07.05.2014 Aktivnosti SPH

Posada broda Glory Sky (IMO 91165527, izgrađen 1996, 16.265 tona nosivosti, vlasnik Proceed Shipping SA iz Ehime-ken, manager KGJ Cement Fleet Management iz Bergena, zastava Panama) pod zapovjedništvom kap. Gojka Milankovića iz Dubrovnika (upravitelj stroja Dinko Brčić iz Korčule te 18 filipinskih pomoraca) spasila je 50 milja od libijske obale 222 emigranata.

Akcija spašavanja je započela 29. travnja nakon primljene obavijesti od IMRCC Roma u 10.51 sati i trajala je do kasnog poslijepodneva. Nakon priprema, s prve brodice na brod se popelo 105 emigranata, a s drugog 117 među kojima deset žena (dvije trudnice) i jedno dijete od 6-7 mjeseci. Odrasli su se popeli  na brod pilotskim ljestvama, a žene i djeca brodskom skalom. Zbog valovitog mora dva člana posade su se spustila u brodicu i pomagala ženama da se popnu skalom. Djeca i žene su smješteni u prostor za rekreaciju posade, a ostali na palubi. Svi su dobili hranu, piće i voće.
U trenutku ukrcaja žena i djece, brodu se približio libijski ophodni brod koji je zatražio da Glory Sky zaplovi prema libijskoj luci Tripoli. Prema naputku IMRCC Roma, zapovjednik je to odbio i zaplovio prema luci Pozzallo gdje su emigranti iskrcani nakon 18 sati plovidbe.
Hrvatski pomorci ukrcani su posredstvom  TA-NA d.o.o. iz Zagreba.