19.09.2014 Aktivnosti SPH

Sedamdeset pomorskih časnika okupilo se u opatijskom hotelu Milenij na časničkoj konferenciji brodarske kompanije Hoegh LNG. Kompanija je jedna od vodećih u segmentu takozvanih FSRU brodova, odnosno plovećih LNG terminala u svijetu, a zapošljava ukupno 145 pomoraca iz Hrvatske, koji čine okosnicu časničkog kadra.

Direktor upravljanja flotom Hoegh LNG-ja Gorm Hilgaar istaknuo je nakon konferencije dobra iskustva kompanije s hrvatskim časnicima, koji posredstvom agencije Zorović maritime services na njihovim brodovima plove već dulje od dvadeset godina. Najavio je i novu ekspanziju na tržištu FSRU plovila, s četiri novogradnje, od kojih su dvije već preuzete.

– Treću preuzimamo za nekoliko tjedana, a četvrtu oko Uskrsa iduće godine. Hrvatska je naše najvažnije tržište rada, jer smo orijentirani na visokospecijalizirane brodove koji zahtijevaju posebna znanja i vještine, a to nalazimo među hrvatskim pomorcima, kazao je Hilgaar.

Posredstvom agencije Zorović Hoegh, dodao je, surađuje i s Pomorskim fakultetom u Rijeci, s kojega se svake godine na njihove brodove ukrca desetak vježbenika palube, stroja i električara.

– Naša je politika da stvaramo časnički kadar od samih početaka, koji se razvijaju zajedno s kompanijom, što rezultira time da imamo stabilnu grupu pomoraca lojalnih kompaniji, koji poznaju način rada i standarde Hoegh LNG-ja. S druge strane, to znači da malo ljudi napušta kompaniju, pa je napredovanje nešto sporije nego na kompanijama s velikom fluktuacijom kadrova, ali naš novi program ekspanzije na tržištu FSRU plovila sada otvara velike mogućnosti napredovanja, što je dobra vijest i za naše pomorce iz Hrvatske, kazao je Hilgaar, istaknuvši da su LNG brodovi i inače vrlo privlačni pomorcima iz Europe, zbog relativno visokih primanja i vrlo dobrih uvjeta života i rada.

– Primjerice, kod nas su rotacije svakih deset tjedana, pomorci su plaćeni i kad su kod kuće, a uplaćujemo im i dodatno mirovinsko te zdravstveno osiguranje, koje pokriva i članove njihovih obitelji, kazao je Hilgaar.

Njegove riječi potvrđuju sudionici konferencije, zapovjednici Leo Giačić i Dean Mišković.

– U pomorstvu je LNG sigurno najprivlačniji, pa tako i među hrvatskim pomorcima, jer osim dobrih uvjeta, puno se ulaže u obuku kadrova na brodu i stalno usavršavanje potrebnih znanja, kažu kapetani.

 

izvor: Novi List, Marinko Glavan, 19.rujna 2014.