08.05.2014 Aktivnosti SPH

Kompanija Genmar Maritime Corporation zatvara svoj ured u Lisabonu te predaje rukovođenje third party managementu, kompaniji Selandia Ship Management iz Indije. Odluka je donijeta zbog nejenjavajuće gospodarske krize i visokih vozarina. Proces prelaska managementa u Indiju trajati će 3 do 6 mjeseci.

Pedeset i pet visokokvalificiranih hrvatskih časnika su na ovu kompaniju ukrcani posredstvom agencije Zorovic Maritime Services. S obzirom da je s kompanijom Genmar potpisan IBF Kolektivni ugovor, čija valjanost traje do 31.12.2014, uvjeti zaposlenja za hrvatske pomorce se neće mijenjati do isteka ugovora. U tijeku je dogovor o nastavku zaposlenja hrvatskih pomoraca te se čeka ponuda od strane novog managementa.

Nažalost, ovo je već druga kompanija koja zbog rezanja troškova zatvara svoj ured u Europi, nakon OSG-a koji je također zatvorio ured u Grčkoj i promjenio management protekle godine. 

Do kraja svibnja će se izvršiti primopredaja 4 broda kompanije Genmar, a u planu je primopredaja ostatka brodova kroz lipanj, srpanj i kolovoz.