10.03.2015 Aktivnosti SPH

Dubrovčanka Gabrijela Malbašić ostat će upisana u povijest zadarske Lučke kapetanije kao prva žena s titulom prve časnice palube na brodu od 3.000 bruto tona ili većem.

 

-   Kad izađete na lastavicu i udahnete onaj morski zrak, vjetar je u lice, to je zaista jedan poseban osjećaj. Taj osjećaj bio je presudan da Gabrijela nakon gimnazije odabere palubu za radno mjesto.

"Vidjela sam nautiku, i to je jedan životni moment nešto se dogodilo jednostavno u glavi i odlučila sam se za to i zavoljela sam to iznimno." - ističe Gabrijela koja dodaje da se kao i svaki drugi posao i ovaj mora raditi s ljubavlju ističe Gabrijela kojoj svaki radni dan počinje gvardijom. "Pripremam se za uplovljavanje ili isplovljavanje iz luke, odgovorna sam za čistoću broda i za mornare koji rade ispod mene."

Kao jedine prve časnice u Lučkoj kapetaniji Zadar posebno će je se sjećati i kapetan pred mirovinu, Drago Martinović. "Bila je među boljim kandidatima, ovijesno je to što je prva ta što će dobit zvanje zapovjednika broda od tri tisuće bruto tona što je za opću pohvalu i divljenje. osobito mi je drago da se i to dogodilo u mojoj karijeri." - Martinović.

Gabrijelu nakon dvije godine navigacije očekuje svjedodžba za zapovjednicu broda. Mi joj želimo još puno uspjeha. "Šaljem velik pozdrav kolegicama i kolegama širom svijeta i širom mora. Mirno im more." - poručuje Martinović.

izvor: http://radio.hrt.hr/