06.02.2014 Aktivnosti SPH

U Brusselu se danas održava pripremni sastanak Sekcije unutrašnje plovidbe pri ETF-u pred sutrašnji Sektoralni dialog o Unutrašnjoj plovidbi u sjedištu Europske komisije. U tom tripartitnom sastanku će učestvovati predstavnici poslodavaca, sindikata udruženih u ETF i predstavnici Europske komisije. Sindikat pomoraca Hrvatske predstavlja voditelj splitskog ureda, Neven Melvan.

Raspravljati će se o pitanjima vezanima uz socijalne aspekte u Unutrašnjoj plovidbi: uvjetima rada, broju članova posade, prezentirati će se studija o psihičkom stresu na radnom mjestu brodaraca koju je izradio Dr. Stefan Poppelreuter. Očekuje se da će se kroz slijedeće dvije godine uvesti regulativa u unutrašnjoj plovidbi koja je za sada prepuštena državama i "oblastima" (Rajna, Dunav, Sava).
Harmonizacija i standardizacija edukacije, ovlaštenja i socijalnog paketa je ono što sindikati udruženi u ETF očekuju i na čemu će insistirati i prema poslodavcima i prema Europskoj komisiji.

Današnjem sastanku predsjeda Nick Bramley, predsjednik Inland waterways section pri ETF-u, te predstavnici Nizozemske, Belgije, Njemače, Bugarske i Hrvatske. Na sutrašnjem Sektoralnom dialogu će nam se još pridružiti kolege iz Mađarske i Češke.