14.12.2012 Aktivnosti SPH

Petak 14. prosinca protekao je u znaku priznavanja pomoračkog zvanja, hrvatskog ponosa koji našu domovinu stavlja pod nazivnik vrhunskih svjetskih pomoraca, onih koji spašavaju ljudske živote po bespućima oceana i mora, ali i onih koji se školuju da bi jednoga dana imali priliku dokazati upravo istu vrlinu – hrabrost. 

Učenicima srednje pomorske škole u Bakru i odličnim studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci uručene su godišnje stipendije, koje im je osobno predao pomoćnik ministra za pomorstvo Siniše Dončića Hajdeša, kapetan Nikola Mendrila, a hrabrim pomorcima koji su u 2012. godini nesebičnim djelovanjem i odlukama u trenutku spasili mnogobrojne ljudske živote, ove godine na moru i na rijeci Savi, godišnje priznanje za hrabrost – Plavu vrpcu Vjesnika.

Stipendije u iznosu od 800 kuna za učenike srednjih pomorskih škola te u iznosu od 1200 kuna za studente pomorskih fakulteta u ovoj godini je primilo 400 budućih pomoraca, koje država na ovakav način, unatoč trenutnoj teškoj gospodarskoj situaciji u državi, ne odustaje podržavati u nakani da jednoga dana baš neki od njih bude zapovjednik najvećeg broda na svijetu, što su dekan Pomorskog fakulteta Serđo Kos i pomoćnik ministra kap. Mendrila, više puta naglasili uz činjenicu da su tri Riječana, bivša studenta upravo te visokoškolske ustanove u Rijeci, zapovjednici najveća tri broda na svijetu. Ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš je održao čak dva govora ne skrivajući ponos zbog izvrsnog uspjeha “svojih” učenika, čiji se prosječni prosjek ovu godinu popeo na 4,2. Sindikat pomoraca se pridružuje čestitkama svim uspješnim učenicima i budućim hrvatskim pomorcima jer diploma koju će jednoga dana ponosno odnijeti svojim kućama otvara vrata u najznačajnije i najkvalitetnije pomorske kompanije na svijetu.

Svečanost dodjeljivanja Oscara za izvrnost pomoračkog zvanja, kako je to nazvao tajnik Odbora Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg, održala se u Mramornoj dvorani Guvernerove palače u Rijeci, po prvi puta pod pokroviteljstvom Sindikata pomoraca Hrvatske nakon što je kultni hrvatski tjednik Vjesnik zauvijek zatvorio svoja vrata 2012. Godine.

Odlučeno je da se neće dopustiti da se dobre pomorske tradicije poput ove ugase, unatoč gašenju ovog hrvatskog lista te se obvezali nastaviti dodjelu priznanja hrabrim pomorcima sukladno dosadašnjem načinu izbora dobitnika i formiranja odbora. Osam članova odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika (predsjednik Mato Botica, tajnik Damir Herceg, Predrag Brazzoduro, Edo Šarunić, Boris Matošić, Anto Violić, Denis Štok i Gordan Papeš) priznanja je dodijelilo sljedećim pomorcima, ako i posadi broda u momčadskoj konkurenciji:

 

U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI

Plava vrpca Vjesnika 2012. dodijeljena je ĐURI  GAŠPARIĆU (35), zapovjedniku broda „Pojišan“ Lučke kapetanije Split, za spašavanje češke nautičarke Jane Chmelarove (24) koja je krvarila uz jake bolove, a bila je u trećem mjesecu trudnoće.To se dogodilo kod Drvenika Velog 25. svibnja 2012. u 23,40 sati, kad je sa čarter jedrilice „Cepheus“ radio vezom zatražena pomoć za Janu. Gašparić i strojar na „Pojišanu“ Srećko Klarić sami su isplovili prema Drveniku, bez tražene liječničke pratnje.

Gašparić je mogao odbiti isploviti bez liječnika, ali to nije učinio procjenivši da mladu nautičarku što prije treba prevesti do splitske bolnice. Bolesnica je uz silnu muku prenijeta s jedrilice na „Pojišan“, gdje joj je Gašparić odmah dao infuziju. To je učinito, jer je kao pomorski časnik, položio ispit za pružanje medicinske pomoći. Dvadesetak minuta prije uplovljenja u Split, nesretna Jana je ponovno počela obilno krvariti uz jake bolove.

- Da je plovidba potrajala 20-30 minuta duže ne znam kako bi sve to završilo. Žao mi je što je Jana izgubila bebu, ali sam sretan što smo joj pomogli da preživi ovo pakleno putovanje, rekao je Gašparić.

 

U MOMČADSKOJ KONKURENCIJI

Plavu vrpcu Vjesnika 2012. dobile su posade dvaju tankera - „Dugi otok“ Tankerske plovidbe iz Zadra, pod zapovjedništvom Olivera Vitlova, i „New York Star“ u vlasništvu njemačkog brodara New York Schiffahrts, pod zapovjediništvom hrvatskog kapetana Antonia Eterovića, za spašavanje 135 izbjeglica sa tonuće gumene brodice kod libijeske obale, 25.svibnja 2012. Posada „Dugog otoka“ je spasila 92 brodolomca – izbjeglice, a posada „New York Stara“ 33 nesretnika. Osim kap.Eterovića na njemačkom tankeru su bila još tri Hrvata: drugi časnik Duje Blažević, treći č. Đivo Pulitika te kadet Rade Perović.

Prvi put u 46 godina postojanja Plave vrpce Vjesnika, u konkurenciji za to jedinstveno priznanje našla se i posada jednog hrvatskog riječnog broda. Riječ je o četvorici iskusnih riječnih vukova, predvođenih  zapovjednikom Brankom Blažekovićem, koji su brodom „Davor“ u prvoj polovici veljače ove godine uspjeli probiti ledenu barijeru na rijeci Savi, od 332 rkm do 371 rkm, te tako spriječiti poplave, koje bi ugrozile ljudske živote i imovinu u Brodsko - posavskoj županiji. Prava drama je počela 8. veljače ove godine kad su proglašene mjere obrane od leda, te mjere obrane od poplave za cijelu pomenutu županiju. Sa zadatkom da spriječi tu ledenu blokadu, iz Slavonskog Broda je uzvodno Savom žurno krenuo Blažeković s „Davorom“, znajući da brzom stvaranju ledenih čepova pogoduje i u tom trenutku vrlo nizak vodostaj rijeke.

Sindikat pomoraca Hrvatske se zahvaljuje svim sudionicima ove manifestacije te pozdravlja nagrađene, kao i one nominirane, želeći im svako dobro u daljnjoj karijeri i životu.

Sve fotografije možete pronaći na: http://www.flickr.com/photos/sindikatpomoracahrvatske/