05.10.2021 Aktivnosti SPH

Popularni cruise seminar napokon dolazi u Hrvatsku. Uključi se i iz prve ruke doznaj trendove u cruising industriji, ali i svoja prava i obveze. Povedi i obitelj…

 

Nakon što je prošle godine odgođen zbog pandemije Covid 19, seminar za pomorce koji rade na bodovima za kružna putovanja, „Cruise Seminar“ po prvi puta će biti održan u Hrvatskoj, i to u Dubrovniku od 15. do 19. listopada u hotelu President. To je jedinstveni seminar  u organizaciji Norveškog sindikata pomoraca (NSU) i Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) tijekom kojega se pomorci imaju priliku upoznati s najaktualnijim pitanjima i problemima te brzorastuće industrije. Voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske i ITF koordinator Romano Perić već četiri godine aktivno sudjeluje u organiziranju ovakvih seminara diljem svijeta te ga posebno veseli što će se ovakav seminar održati i u Hrvatskoj.

Napokon će i pomorci iz Hrvatske i regije imati priliku sudjelovati na Cruise seminaru, o kakvom seminaru je riječ?

Riječ je o edukacijsko- informativnom seminaru za pomorce s brodova za kružna putovanja koji se uspješno organizira već 13 godina. Seminari se održavaju 4 puta godišnje u zemljama odakle dolazi najveći broj pomoraca u Cruising Industriji, a to su Filipini, Indonesia, Indija i centralna Amerika (Karibi). Otkako sam pristupio projektu, bila mi je želja dovesti Cruise Seminar u Hrvatsku, a s obzirom na veliki broj pomoraca u ovoj industriji koji su iz Hrvatske i regije. Smatram da je ovaj seminar odlična prilika za naše pomorce da dobiju dodatna znanja iz različitih područja industrije s kojima se susreću na brodu, i to uz zabavan i edukativni sadržaj, a ujedno je to i prilika za razmjenu iskustva.

Možete li reći nešto više o programu Cruise seminara?

Program uglavnom traje 3-4 dana, a seminar je prilično interaktivan.

Govori se o temama kao što su:

·       Harassement & Bullying

·       Financijsko Planiranje pomoraca

·       Kolektivni ugovori i ugovori o radu

·       Svijest o zdravlju i prevencija od HIV-a

·       ITF, ILO, IMO, MLC 2006 (traženje pomoći, način pritužbi ,savjeti i još mnogo toga)

Rekli ste da je ovo seminar za pomorce s brodova za kružna putovanja. Postoje li smjernice tko sve može sudjelovati i kako se prijaviti za sudjelovanje?    

Na seminaru mogu sudjelovati svi pomorci, koji plove na brodovima za kružna putovanja, bez obzira na poziciju na brodu, a koji se pravovremeno registriraju na poveznici: http://bit.ly/Croatiaseminar2021 ili pošalju e-mail na adresu: [email protected]

Pozivamo sve pomorce, bez obzira na spol, da ispune prijavnicu.  Idealno bi bilo imati što više različitih zanimanja pomoraca iz zemalja regije. Broj mjesta na seminaru je ograničen na cca 50 mjesta pa bi bilo poželjno prijaviti se što prije.

Posebnost ovog seminara je i to što je besplatan, ali i to što su pomorci pozvani povesti i članove obitelji.

Seminar je u potpunosti besplatan! Sindikati koji sudjeluju u projektu NSU,FIT- CISL, SUC,VER.DI i ITF pokrivaju sve troškove, koji uključuju noćenja i obroke u dubrovačkom hotelu President (https://www.valamar.com/hr/hoteli-dubrovnik/valamar-dubrovnik-president-hotel) pa čak i određeni paušalni dio putnih troškova do Dubrovnika i nazad. Ideja je da ne razdvajamo pomorce od obitelji tijekom njihovog zasluženog kratkog odmora od broda, tako da su sudionici pozvani dovesti svoje obitelji također.

Sretan sam da smo seminar prvi put doveli u Hrvatsku. Nadam se da će pomorci prepoznati ovaj projekt i aktivno se uključiti u sudjelovanje te tako dati svoj doprinos i oplemeniti seminar. O tome će uvelike ovisiti hoće li Hrvatska postati trajna destinacija za održavanja ovog seminara.