02.07.2021 Aktivnosti SPH

Sindikat pomoraca Hrvatske predlaže nadležnim institucijama da pomorcima iz trećih (non-EU) zemalja, koji dolaze u hrvatske luke, omoguće cijepljenje protiv COVID 19.

S obzirom na informacije iz medija kako u Hrvatskoj imamo dovoljan broj cjepiva, smatramo da bi cijepljenjem pomoraca pridonijeli suzbijanju širenja pandemije.

Hrvatska je pomorska zemlja, a ovim činom potvrdila bi i stajalište kako smatra pomorce ključnim radnicima. Omogućavanjem cijepljenja Republika Hrvatska bi postupila sukladno Konvenciji o radu pomoraca, koja propisuje obvezu svih država potpisnica da osiguraju zdravstvenu skrb, između ostalog, za sve pomorce koje dolaze u hrvatske luke.

Naime, pomorci koji na brodovima raznih zastava plove i dolaze u hrvatske luke mahom nisu imali priliku cijepiti se protiv COVID 19. Samim time im je otežan izlazak s broda, odmor i boravak u gradu u kojem su se zatekli, a često mjesecima nemaju takvu priliku. Otežan im je i ukrcaj na brod i povratak domu.

U komunikaciji s agentima koji zastupaju brod/vlasnika dobivamo informacije kako većina pomoraca koji dolaze u naše luke nije cijepljenja te bi se htjeli cijepiti.