24.06.2012 Aktivnosti SPH

Povodom Međunarodnog Dana pomorca koji se obilježava 25. lipnja, ministar Siniša Hajdaš Dončić upućuje čestitku:

„Među zanimanjima za koje se bez dvojbe može reći da je i poziv je i zanimanje pomoraca jer traži mnogo odricanja u privatnom životu i potpunu posvećenost poslu. Život pomorca nikad nije bio lagan, pa ni danas, unatoč nizu tehnoloških mogućnosti koje su na raspolaganju i pomorskom prometu, nerijetko pomorci budu izloženi opasnostima i po svoj život. Jedna od takvih opasnosti je sve učestalije piratstvo na morima.

Upravo s ciljem rješavanja problema piratstva i zaštite života hrvatskih pomoraca Hrvatski sabor je ove godine u svibnju usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova, koji omogućava ukrcaj oružane pratnje u područjima od visokog rizika.

Svjesni težine ovog zanimanja, izuzetno važnog za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i dalje će promicati pomorska zvanja i unapređivati sustav izobrazbe pomoraca.

Naš će imperativ i dalje biti primjena najviših standarda zaštite na radu, kao i standarda životnih i radnih uvjeta na brodu i nastavak socijalne reforme za pomorce. Ističem kako bez obrazovanih, motiviranih i odmornih članova posade koji žive i rade u uvjetima primjerenim 21. stoljeću, nema ni sigurnog broda.

Uz veliku zahvalu i počast svima koji plove svjetskim morima, želim Vam sretan Dan pomoraca i neka Vas prati mirno more“.