26.07.2018 Aktivnosti SPH

Pomorci Nikola Tolja i Ernest Pekar, koji su već godinu dana u zatvoru u Cadizu u Španjolskoj, danas su napokon izvedeni pred sud. U 10:00 sati počelo je suđenje posadi tegljača MV ˝Eisvogel˝ koja je uhićena, podsjetimo, pod optužbom krijumčarenja cigareta u vrijednosti 12 milijuna eura u međunarodnim vodama nedaleko od granice sa Španjolskom.

Zanimljivo je da je tegljač MV ˝Eisvogel˝ na kojemu su bili zaposleni naši državljani preuzeo u tegalj brod MV˝Falkvaag˝ koji je bio bez posade, ali nakrcan sa 6 kontejnera krijumčarenih cigareta, s krajnjom destinacijom tegljenja u Huelva/Španjolska.  Iako je jasno da su brod  MV ˝Falkvaag˝ s cigaretama preuzeli od drugog tegljača  MV ˝Sea Patron˝, posada tegljača MV ˝Eisvogel˝ je uhićena i dosad je čekala suđenje.

Vlasnik tegljača MV˝Eisvogel˝ je talijanska tvrtka Lucatelly Towing and Salvage iz Trsta, čiji vlasnik zbog bolesti neće biti na suđenju, već će u njegovo ime tamo biti agent.

Sindikat pomoraca Hrvatske je od Ministarstva vanjskih i europskih poslova zatražio povremeno prisustvovanje konzularnog predstavnika Hrvatske u Španjolskoj na suđenju.

 - Iako očekujemo pošten proces suđenja, smatramo da bi se tim činom dobilo na dodatnoj podršci pomorcima, a istovremeno i uvid u tijek procesa iz prve ruke, te mogućnost pravovremenog reagiranja u slučaju bilo kakvih manjkavosti, rekao je Koordinator ITF za Hrvatsku, Romano Perić.