28.06.2013 Aktivnosti SPH

Priča u kojoj je u glavnoj ulozi bila brodarska kompanija Intersee (objavljena početkom godine) dobila je nastavak početkom lipnja: inspektor ITF-a Morten Bach iz Danske uputio je zahtjev svom kolegi iz Dubrovnika Romanu Periću da posjeti brod Anja (IMO  9205706, izgrađen 2000. godine, gt 5.968, dwt 9.219, vlasnik Anja, manager Intersee Schiffahrtsges iz Harena, zastava Antigua & Barbuda)  s 12 članova posade iz Ukrajine koji dolazi u Šibenik. Razlog: neisplaćene plaće za veljaču, ožujak i travanj.

Dolaskom broda u Šibenik, posjetili su ga  inspektor R. Perić, inpektor M. Kronja te voditelj Ureda SPH u Zadru Luka Mišić. Nakon pregleda dokumentacije i razgovora s posadom broda odlučeno je da će se zahtjev za isplatu zaostalih plaća uputiti po početku ukrcaja tereta. Tako bi, u slučaju zaustavljanja broda, vrijednost tereta i početak ugovora s unajmiteljem, mogli imati odlučujuću ulogu kod brodara da isplati plaće.

Zanimljivo je da je brod pokriven priznatim ITF TCC ugovorom.

Predviđanja su se pokazala točnima- brodar je isplatio svim članovima posade zaostale plaće - ukupno oko 50.000 dolara, a inspektori su zatražili isplatu i za mjesec svibanj te za dugovanja prema članovima posade koji su se iskrcali prije dolaska broda u Hrvatsku. Brodar se obavezao platiti te zaostatke u slijedećim lukama, Setubal i La Coruna. Posada je prihvatila takvo rješenje.

Sva dokumentacija je poslana ITF inspektorima u Portugalu i Španjolskoj, kao i u sjedište ITF-a u London,  kako bi se brod pratio i kontrolirala isplata.

No, ovih je dana iz Španjolske stigla vijest da brodar nije izvršio dato obećanje, a da ITF inspektori nastavljaju borbu za isplatu zaostalih plaća.(rp/dp)