03.12.2019 Aktivnosti SPH

55. Plava vrpca Vjesnika održana je sinoć u prepunoj dvorani hotela Radisson blu u Splitu.

Vaterpolist Antun Goreta nagrađen je zlatnim prstenom i svilenim plamencem u pojedinačnoj konkurenciji, a umjesto njega priznanje je primio otac Mirko.

Srebrna plaketa i svileni plamenac u momčadskoj kokurenciji pripali su spasilačkom timu Hrvatske gorske službe spašavanja i posadi transportnog helikoptera 93.zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Posadu helikoptera u ovom zahtjevnom spašavanju činili su kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić i tehničari letači - stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko, a spasilački tim HGSS-a predvodio je Srđan Vrsalović uz kojega su bili Petronije Tasić, Frane Bebić, Mladen Mužinić, Katja Milišić i David Pivalica.

U pozdravnom govoru, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan podsjetio je na pozitivne pomake za pomorce u administrativnom smislu, ali se prisjetio i kolega pomoraca koji su izgubili živote te je napomenuo da su realnost i problemi pomoraca bliže 19. nego 21. stoljeću.

-I zato nadrealno zvuče teorije o brodovima bez posada, fascinantni brodovi - dronovi kada je stvarnost daleko od toga. Razmišljajmo i planirajmo budućnost, ali nemojmo zaboraviti da je sadašnjost ono gdje svi zajedno možemo napraviti razliku- rekao je Melvan.

Ove godine u konkurenciji za priznanje Plave vrpce Vjesnika bilo je šest nominacija, dvije pojedinačnoj i četiri u momčadskoj konkurenciji.

Svima nominiranima uručene su plakete kao uspomena na nominaciju.

Sinoć su u Splitu dodijeljena i dva posebna priznanja Plave vrpce Vjesnika. Prijatelji i članovi obitelji kapetana Miškića primili su priznanje za angažiranost oko spašavanja sedam nestalih članova posade Bourbon Rhode koji je uslijed uragana potonuo na Atlantiku.

A Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole Bakar primio je priznanje u povodu 170 obljetnice postojanja škole.

U glazbenom dijelu večeri nastupila je Zorica Kondža uz maestra Joška Banova i pratnju Denisa Matana na gitari.

Uz pomorce njihove obitelji među uzvanicima bili su i Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Ivo Raffanelli, Zapovjednik Obalne straže Milan Blažević, župan Blaženko Boban koji bio i u svojstvu izaslanika premijera, pomoćnik ministra Siniša Orlić, zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela, te mnogi drugi.

Dodjela Plave vrpce Vjesnika održana je pod pokroviteljstvom Međunarodne Federacije transportnih radnika (ITF).