27.04.2022 Aktivnosti SPH

Pred brojnom publikom svečano je započeo s radom 7. kongres Sindikata pomoraca Hrvatske u Hotelu Dubrovnik Palace, u Dubrovniku.

-Ponosni smo što smo kotačić u fantastično funkcionalnom stroju ITF-a, ETF-a, Nautilus federacije, i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Neskromno smatramo da ti strojevi ne bi bili isti bez našeg doprinosa. Svi zajedno činimo dio pomorske industrije, ponekad u skladu, a ponekad u neskladu s brodarima i predstavnicima ministarstava, agencijama i lučkim vlastima i svima onima koji s morem i od mora žive. U Hrvatskoj smo prihvatili da je socijalni dijalog jednini način da opstanemo na dobrobit svih nas, rekao je glavni tajnik SPH Neven Melvan.

O značaju Sindikata pomoraca Hrvatske na međunarodnoj razini govori činjenica da su na kongres došli čelni ljudi svih najvažnijih međunarodnih sindikalnih organizacija: glavni tajnik ITF-a Stephen Cotton, glavna tajnica ETF-a Livia Spera , glavni tajnik Nautilus Internationala Mark Dickinson, te glavni tajnici sindikalnih organizacija iz Belgije, Bugarske, Cipra, Danske, Nizozemske, Jordana, Latvije, Litve, Malte, Rusije Srbije, Slovenije, Engleske, SAD-a, dok je javljanje kolege iz Ukrajine bilo organizirano video pozivom.  

Za glazbeni dio bila je zadužena klapa Sveti Juraj HRM-a čiji je nastup oduševio sve prisutne.

Na manifestaciji su bili i Siniša Orlić, predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ivo Klaić, predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije, Antonela Svilarić i Jelena Dadić predstavnice Grada Dubrovnika, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, Mario Pavić, predstavnik Udruge hrvatskih brodara "Mare Nostrum", Mario Zorović, predsjednik  CROSMA-e, udruge agencija za zapošljavanje pomoraca te predstavnici pomorskih fakulteta i srednjih škola, i predstavnici državnih agencija.

Kongres je najviše tijelo SPH i održava se svakih pet godina. Osim izvješća o radu svih tijela SPH za vrijeme između dva redovna kongresa, te prijedloga izmjena i dopuna Statuta, bit će održani izbori za sva tijela Sindikata, Sekciju mladih, Sekciju žena, te će se dogovoriti ciljevi rada za buduće mandatno razdoblje. Na Kongresu će se govoriti i o administrativnim problemima pomoraca u međunarodnoj plovidbi, pravima radnika u nacionalnoj plovidbi i na kopnu te će biti održan okrugli stol na temu „pomorci i stres“. Kongres SPH traje do petka, 29. travnja.