13.12.2012 Aktivnosti SPH

Danas smo u prostorijama Sindikata pomoraca Hrvatske na konferenciji za novinare objavili imena dobitnika Plave vrpce Vjesnika za 2012. godinu u pojedinačnoj i momčadskoj konkurenciji:
 

U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI

Plava vrpca Vjesnika 2012. dodijeljena je ĐURI  GAŠPARIĆU (35), zapovjedniku broda „Pojišan“ Lučke kapetanije Split, za spašavanje češke nautičarke Jane Chmelarove (24), koja je krvarila uz jake bolove, a bila je u trećem mjesecu trudnoće.To se dogodilo kod Drvenika Velog 25. svibnja 2012. u 23,40 sati, kad je sa čarter jedrilice „Cepheus“ radio vezom zatražena pomoć za Janu. Gašparić i strojar na „Pojišanu“ Srećko Klarić sami su isplovili prema Drveniku, bez tražene liječničke pratnje.

Gašparić je mogao odbiti isploviti bez liječnika, ali to nije učinio procjenivši da mladu nautičarku što prije treba prevesti do splitske bolnice. Bolesnica je uz silnu muku prenijeta s jedrilice na „Pojišan“, gdje joj je Gašparić odmah dao infuziju. To je učinito, jer je kao pomorski časnik, položio ispit za pružanje medicinske pomoći. Dvadesetak minuta prije uplovljenja u Split, nesretna Jana je ponovno počela obilno krvariti uz jake bolove.
- Da je plovidba potrajala 20-30 minuta duže ne znam kako bi sve to završilo. Žao mi je što je Jana izgubila bebu, ali sam sretan što smo joj pomogli da preživi ovo pakleno putovanje, rekao je Gašparić.

U pojedinačnoj konkurenciji za PVV2012. još su bila tri poduhvata:
1.Splićanin Miro Vuletić, koji je kao zapovjednik japanskog LNG tankera „Lusail“ kod Šri Lanke 15.listopada 2012. spasio ribara, kojemu su pirati oteli brod, a njega bacili u more. Kap.Vuletić toliko se sažalio nad siromašnim ribarom da mu je poklonio i 500 dolara.
2. Kaštelanka Katarina Prungl, članica posade trajekta „Petar Hektorović“, koja je 24.veljače ove godine u splitskoj luci iz tonućeg automobila spasila vozača.
3. Lošinjanin Stanko Kovačević,djelatnik „SeaHelpa“, koji je 13.rujna ove godine kod Suska po olujnoj buri pomogao pri spašavanju 8 stranih nautičara s jedne čarter jedrilice.

U MOMČADSKOJ KONKURENCIJI

Plavu vrpcu Vjesnika 2012. dobile su posade dvaju tankera - „Dugi otok“ Tankerske plovidbe iz Zadra, pod zapovjedništvom Olivera Vitlova, i „New York Star“ u vlasništvu njemačkog brodara New York Schiffahrts, pod zapovjediništvom hrvatskog kapetana Antonia Eterovića, za spašavanje 135 izbjeglica sa tonuće gumene brodice kod libijeske obale, 25.svibnja 2012. Posada „Dugog otoka“ je spasila 92 brodolomca – izbjeglice, a posada „New York Stara“ 33 nesretnika. Osim kap.Eterovića na njemačkom tankeru su bila još tri Hrvata: drugi časnik Duje Blažević, treći č. Đivo Pulitika te kadet Rade Perović.

U momčadskoj konkurenciji za PVV2012. još su bila četiri poduhvata:
1. Posada teretnog broda“Toucan Arrow“ pod zapovjedništvom Damira Vukonića, koja je 15. svibnja ove godine, na putu prema Gladstonu (Australija) spasila jedriličara Colina Richia, kojemu je jedrilica potonula, a on je plutao u maloj gumenoj splavi. Osim kap.Vukonića. na brodu su bila još dva hrvatska pomorca.
2. Dvojica djelatnika Lučke kapetanije i Pomorske policije iz Rijeke – Vatroslav Tomić i Miljenko Detel, koji su 12. rujna ove godine, po mraku, kiši i olujnoj buri, spasili tročlanu hrvatsku posadu s glisera nasukanog na hridi otoka Krka.
3. Posada Jadrolinijing katamarana „Silba“, pod zapovjedništvom Ervena Gobina, koja je 28.prisinca 2011. kod Krka iz mora spasila ribara.

POSEBNO PRIZNANJE

Prvi put u 46 godina postojanja Plave vrpce Vjesnika, u konkurenciji za to jedinstveno priznanje našla se i posada jednog hrvatskog riječnog broda. Riječ je o četvorici iskusnih riječnih vukova, predvođenih  zapovjednikom Brankom Blažekovićem, koji su brodom „Davor“ u prvoj polovici veljače ove godine uspjeli probiti ledenu barijeru na rijeci Savi, od 332 rkm do 371 rkm, te tako spriječiti poplave, koje bi ugrozile ljudske živote i imovinu u Brodsko - posavskoj županiji. Prava drama je počela 8. veljače ove godine kad su proglašene mjere obrane od leda, te mjere obrane od poplave za cijelu pomenutu županiju. Sa zadatkom da spriječi tu ledenu blokadu, iz Slavonskog Broda je uzvodno Savom žurno krenuo Blažeković s „Davorom“, znajući da brzom stvaranju ledenih čepova pogoduje i u tom trenutku vrlo nizak vodostaj rijeke. Nesmetana plovidba Savom u mnogome je otežana i zbog slabog čišćenja njenog korita, odnosno uklanjanju naplavljenog materijala, a ne r se ni grane stabala nadvijenih nad rijekom.
-          Znali smo da moramo razbiti ledenu koru, i dati rijeci 'da diše', jer prijetila je opasnost da samo u Slavonskom Brodu, u kojem nema zimovališta za plovila, led zarobi i ošteti više od stotinu čamaca na Savi, te mnoge pontone i tankove, prisjeća se tih dramatičnih trenutaka Blažeković.
Borba „Davora“ sa ledom trajala je neprekidno 12 dana, a na pojedinim mjestima probijali su ledene naslage debljine i do 30 cm. Brod je pritom pretrpio oštećenje na pramcu i došlo je do prodora vode, ali je posada uspjela zatvoriti napuknuće oplate, te nastaviti sa provođenjem zadaće ledolomca unatoč opanosti od potonuća. Uz Blažekovića, u ovom proboju ledene barijere još su sudjelovali: strojar Branko Brlić, vođa palube Ivan Strikić i mornar Davor Ciprić.

ODBOR PLAVE VRPCE VJESNIKA
 

Članovi Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika su: Mato Botica, ravnatelj Udruge brodara Mare Nostrum; kap.Boris Matošić, lučki kapetan u Splitu; kap. Edo Šarunić, ravnatelj Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru; kap.Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole u Bakru; kap. Predrag Brazzoduro, glavni tajnik SPH; Anto Violić, član Uprave ACI-ja ; mr. Denis Štok, Croatia osiguranje i Damir Herceg, tajnik PVV.


Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je književnik Ratko Zvrko 1966. godine, tadašnji urednik rubrike pomorstva u Vjesniku.