04.08.2014 Aktivnosti SPH

SPH je vrlo aktivan, a bez skromnosti možemo reći i uvaženi član ITF obitelji. Svaki kongres donosi novosti u politici organizacije koje bi trebale doprinijeti boljem radnom i socijalnom statusu pomoraca, a posebno onih koji plove na brodovima koji su pokriveni ITF priznatim ugovorima.

Hrvatski brodari su od samog početka na svojim brodovima pod nacionalnom i FOC zastavaom prihvatili ITF standarde te tako učinili iskorak koji im danas, u primjeni Konvencije o radu pomoraca 2006 (MLC2006), donosi veliku prednost nad onim brodarima koji nisu prilagođeni zahtjevima konvencije.

ITF je bio i ostaje pregovaračem i zaštitnkom MLC2006 te će i u tom kontekstu političke odluke Kongresa biti usmjerene na poboljšanje statusa hrvatskih i svih drugih pomoraca.

Traženja sindikata, članova ITF su velika što se lako isčitava iz predloženih rezolucija, a namjere novopredloženog rukovodstva iskazane kroz dokument o budućem radu “From global crisis to global justice – transport workers fighting back”, pokazuju da se pripremaju akcije koje će pokrenuti radništvo u transportnom sektoru ka ostvarenju cilja, bolja raspodjela dobiti. Jasno je da će pomorstvo i pomorski transport imati veliku, usuđujemo se reći, najveću ulogu u ostvarenju pravednosti u raspodjeli već i zato što ono čini 90% transporta.

Tradicija sindikalnog organiziranja i rada sindikata na strani je zapadnih zemalja. U tako zvanim iztočnim zemljama ili zemljama bivšeg istočnog bloka sindikalno organiziranje je bilo zanemarivano. Održavanje 43. Kongresa ITF u Sofiji, daje podršku razvoju sindikalizma u tim zemljama, a nadamo se da će rezultirati povećanjem članstva i aktivnom primjenom solidarnosti.

Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske sudjelovati će i dati svoj glas na nadolazećem Kongresu u periodu od 10. do 16. kolovoza. Izvještaji s Kongresa će biti dostupni na našoj internetskoj stranici svakodnevno za vrijeme trajanja Kongresa te će uključivati i video uratke (intervjui s čelnicima sindikata i ITF-a, prijenosi radionica i sjednica i razgovori sa sudionicima Kongresa).

Sve informacije i dokumente o Kongresu potražite ovdje: http://www.itfcongress2014.org/

U nastavku pogledajte uvodni pozdrav Ekatarine Yordanove, predsjednice Bugarske federacije transportnih radnika, koji su ujedno i domaćini i suorganizatori nadolazećeg Kongresa.