21.07.2015 Arhiva

Sindikat pomoraca Hrvatske je pokrenuo inicijativu za veći koeficijent složenosti posla za upravitelje stroja ukrcane na brodove Javne ustanove „Nacionalni park Brijuni“.

Uredbom Vlade Republike Hrvatske o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenta složenosti poslova u javnim službama donesene 31. listopada 2012. godine, objavljene u NN broj 121/2012, 05.11.2012., pomorcima koji su ukrcani na brodove Javne ustanove „Nacionalni park Brijuni“ promijenjeni su koeficijenti složenosti poslova. 

Iako je 2012, također inicijativom SPH došlo do povećanja koeficijenta složenosti, nisu u potpunosti prihvaćene naše sugestije oko visine istih koeficijenata. Posljedica za to je da na brodovima Javne ustanove „Nacionalni park Brijuni“ radi Upravitelja stroja koji kao stručna osoba na upravljačkoj razini ima koeficijent 1.05, a da mornar koji je u svojstvu nižeg člana posade ima koeficijent 0.95. Analizirajući sve poslove koje obavlja Upravitelj stroja i obim tih poslova, nužno je da se podigne taj koeficijent i da bude u rangu zapovjednika broda (1.20). 

Također smo mišljenja da ova intervencija na Uredbu neće predstavljati neko veliko financijsko opterećenje za Javnu ustanovu, niti bi trebalo izazvati bilo kakve lančane reakcije ostalih sudionika u radu Javne ustanove. Upravitelji stroja su osobe na brodovima koje mogu učiniti i čine mnoge uštede i podižu efikasnost i sigurnost brodova. 

U privitku se nalazi inicijativa koju su potpisali svi Upravitelji stroja zaposleni na brodovima Javna ustanova „Nacionalni park Brijuni“ kao i naš sindikalni povjerenik, ali i dopis od 6. svibnja 2012. godine, a koji se odnosi na našu inicijativu o potrebi opravdanog i u zakonu utemeljenog stjecanja prava pomoraca ukrcanih na brodove Javna ustanova „Nacionalni park Brijuni“ na pomorski dodatak
 

INICIJATIVA ZA VEĆI KOEFICIJENT SLOŽENOSTI POSLA - NACIONALNI PARK BRIJUNI