24.09.2015 Arhiva

Nakon jučerašnjeg članka u Zadarskom listu u kojemu "Saljanka Petra Prosenica naišla je na hladan tuš kad joj je tijekom razgovora za posao u Tankerskoj plovidbi "crew manager" rekao da dosad nisu imali dobrih iskustava sa ženama te da preko njega žensko neće na brod", donosimo odgovor predsjednika Uprave i komentar glavnog tajnika SPH:

"U ovom trenutku nije raspisan poseban natječaj za kadeturu, jer su raspoloživa kadetska mjesta popunjena. Osim toga, lista  prijavljenih kadeta koji čekaju na ukrcaj je duga i Tankerska plovidba, na žalost nema kapaciteta da primi sve kandidate koji  se prijavljuju. 

Gdja Petra Prosenica se samoinicijativno došla raspitati  o izgledima da  je Tankerska plovidba primi za kadetkinju. Prema navodu voditelja ukrcaja, u razgovoru koji je pritom uslijedio, on joj je  kazao kako se žene iznimno rijetko prijavljuju za kadeturu. Međutim, bilo je već slučajeva da su žene obavile kadeturu na brodovima Tankerske i položile poručnički ispit. Jedna

od njih je nakon toga ostala raditi u administraciji Tankerske plovidbe.

U Tankerskoj plovidbi ne postoji diskriminacija ni po kojoj osnovi. Činjenica je da u svjetskim razmjerima udio žena na brodovima duge plovidbe iznimno mali, jer se za taj posao tradicionalno odlučuju muškarci, što vjerujemo da će se u budućnosti postupno mijenjati."

Mario Pavić,

predsjednik Uprave

Tankerska plovidba d.d.

Predsjednik Uprave Tankerske plovidbe d.d. odgovara na sljedeći članak:

Petra Prosenica iz Sali završila je Pomorski fakultet u Rijeci. Prvu godinu studirala je na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, nakon čega je polagala razliku ispita i prebacila se u Rijeku. Tamo je upoznala kolege iz Zadra koji su joj svi redom kazali kako studiraju uz pomoć stipendije Tankerske plovidbe.

- Otišla sam u njihov ured za stipendije u Zadru kako bih aplicirala za stipendiju, a tamo me dočekalo nešto čemu se stvarno nisam nadala. Pitali su me jel' mi to za brata, a kad sam rekla da nije, nego za mene, rekli su mi da nema šanse da dobijem tu stipendiju i da je to to, nema rasprave, kaže Petra.

Tada, iako razočarana i povrijeđena, nije reagirala, prešla je preko toga, ali tu priča s Tankerskom plovidbom nije završila. U listopadu 2014. godine obranila je diplomski rad te postala magistra inženjerka nautike i tehnologije pomorskog prometa. Odmah po završetku fakulteta krenula je u prikupljanje potrebne papirologije za ukrcaj na brod.

Sa završenih pet godina Nautike i tehnologije pomorskog prometa, zbog različitih pravilnika na dvama fakultetima pola godine nije bila u mogućnosti izraditi pomorsku knjižicu, otići na brod, odnosno odraditi kadeturu, niti se zaposliti u struci.

Pisala na Facebook profil Vlade

Sve ovo i mnoge druge probleme, većinom birokratske prirode, Petra je odlučila "zalijepiti" na zid Facebook stranice Vlade Republike Hrvatske. Učinila je to prekjučer u popodnevnim satima i za samo pola dana njen je post podijelilo preko 60 Facebook korisnika, a nisu izostali ni komentari čuđenja.

Najveći dio komentara odnosio se na zadnji dio objave u kojem Petra ponovno spominje Tankersku plovidbu s kojom ju je još jednom spojila želja za kadeturom i radom u tvrtki koja posluje u njenom rodnom gradu.

Petra nam je jučer objasnila kako je to izgledalo.

Poveznica na članak: http://www.zadarskilist.hr/clanci/22092015/u-tankerskoj-joj-rekli-da-im-nije-obicaj-na-brod-primati-cure

Marija Knežević za Zadarski list, 23.9.2015

 

Komentar Glavnog tajnika SPH, Predraga Brazzodura:

Do sada nismo imali pritužbe s osnova diskriminacije žena u Tankerskoj plovidbi kako u upravi tako i na brodovima. Nadamo se da će, kako to i sadašnje poslovodsvo naglašava, ubuduće biti pozitivne diskriminacije pa da se ženama s istim preporukama i ocijenama daje prednost u odnosu na muške kandidate.

Nažalost valja istaknuti i zbog ovog primjera da se u Hrvatskoj i dalje ne prepoznaje pomorstvo pa resorno ministarstvo predlaže, a Vlada prihvaća rješenja kojima se problem povećava a ne rješava. Tako gledamo na nemogućnost pružanja kadeture svim završenim studentima pomorskih fakulteta. Još uvijek stoji nerješenim naš prijedlog da se sa kadetima ne sklapa ugovor o radu čime bi se za brodara njihovo stjecanje prakse učinilo puno jeftinijim i omogućilo više kadeta po brodu. Da se umjesto u zakonu predviđene potpore i kadetima iz Europske unije uvede da se potpora daje brodarima bez obzira iz koje zemlje dolaze ako ukrcavaju hrvatske kadete. Novac koji se na taj način troši dolazi iz hrvatskog budžeta, a ne iz Europske unije pa je proširenje prava na kadete iz Europske unije totalni nonsens. I englezi imaju potporu koja se daje isključivo RESIDENTIMA Velike britanije.

Pored toga postoji fond u EU koji je na razini 4 milijarde Eura a koji omogućava i plaće kadetima do 6.000 Eura godišnje. o istome smo već javno progovorili i učinili poznatim resornom ministarstvu, ali još uvijek se nije išlo sa zahtjevom prema tim sredstvima. Dokle god postoji takvo nerazumjevanje i nečinjenje, dotle će biti i “diskriminacije”, jer za sve očigledno nema mjesta.

Pozivam sve mlade pomorce i buduće pomorce, žene i muškarce. Učlanite se i zahtjevajmo zajedno. 

Predrag Brazzoduro,

Glavni tajnik SPH