25.08.2015 Arhiva

Danas se održalo prvo ročište za prodaju broda „Ane“ s početkom u 08,00 sati te brodova Sveti Duje i Marul (vlasništvo Corexa-a, Splitska plovidba d.d.) s početkom u 09,00 sati i 10,00 sati. Sva tri broda su u Splitu pod zabranom isplovljavanja zbog duga pomorcima i dobavljačima.

 

Za brod Ane nije bilo ponuđača, pa će se iskoristiti zakonsko pravo za sljedeću javnu prodaju broda. Kao problem je predočen teret na brodu koji formalno-pravno još uvijek nema status koji bi zadovoljio eventualnog budućeg kupca. Očekujemo da bi to moglo biti riješeno u sljedećih 60 dana.

Prodan je brod Marul jedinom ponuđaču, a to je Jurica Pevec u dijelu od 1/100 vrijednosti i tvrtki Molior Peroj iz Zagreba u 99/100 vrijednosti broda. Brod je prodan za najmanju moguću ponudu - 1 135 952,00 kune. Očekuje se da će u narednih 30-ak dana dosuda biti pravomoćna i da će se isto tako i potvrditi potraživanja vjerovnika odnosno izvršiti raspodjela novca prikupljenog prodajom broda. Također je prodan i brod Sveti Duje istom i jedinom ponuđaču za iznos od 1 323 871,00 kuna i u istom omjeru kao i Marul.

Na brodu Marul pomorci imaju bolju poziciju nego na brodu Sveti Duje, ali se očekuje da će kao što je i dosada bio običaj, Lučka uprava Split smanjiti svoja potraživanja za "zrak" kako bi pomorci ipak naplatili svoja potraživanja za hranu.