12.08.2015 Arhiva

Dana 24. 7. 2015. godine, održana je 11. sjednica Povjereništva SPH, podružnice Jadrolinija. Mjesto održavanja je bio mt "Brač", na relaciji Valbiska - Merag - Valbiska. Nakon naporne, duge i povremeno žustre rasprave o daljnjim sindikalnim aktivnostima donsen je zaključak većinom glasova (4 za, 3 protiv) da se ispuni Zahtjev za mirenje između sindikata koji djeluju u Jadroliniji i društva Jadrolinija, a u slučaju neuspjelog mirenja će uslijediti štrajk.

 

Zahtjev za mirenje je ispunjen sukladno mišljenju Luke Mišića i Dorotee Zec, pravnika zaposlenih pri SPH, gdje se objašnjava da se u štrajk može ići samo iz razloga zaštite i promicanja gospodarsko-socijalnih interesa članstva, a ne iz razloga spora po kolektivnom ugovoru, jer za isti nisu ispunjene zakonske pretpostavke.

U odnosu na gospodarsko-socijalne interese nalazimo da su ugroženi ne poštivanjem radnog vremena pomoraca u skladu s MLC 2006 i Pravilnikom o uvjetima i načinu održavanja straže, te obavljanju drugih poslova na brodu kojima se osigurava sigurna plovidba i zaštita mora od onečišćenja, kao i značajnog smanjenja plaća pomoraca, koje su nastupile primjenom Protokola o odgovornosti i proceduri s prikazom dnevnog rada broda i fonda vremena za izradu plaće.  

U kratkim crtama prenosimo kronologiju događaja i  osnovne probleme u Jadroliniji koji su doveli do mirnog prosvjeda u lipnju te konačno aktualnog pokušaja mirenja između Uprave i sindikata:

  • 4. 12. 2014. godine na 9. sjednici Povjereništva zaključeno je da se izradi anketni listić za članove SPH u Jadroliniji, s kojim se traži suglasnost za sindikalne akcije zbog:

- malih plaća, čija je zadnja korekcija bila u svibnju 2008. godine. Minimalna plaća je manja od minimalne plaće u RH.

- hranarina i pomorski dodoatak ne prate rast troškova života

- NKUHP, stalno i uporno odgađanje pregovra

- Odbijanje sadašnje uprave da se ispregovara KU za radnike na kopnu

- ukidanje dužobalne linije, kao i reduciranje međunarodnih linija

- odbijanje izmjena UOR s određenog na neodređeno vrijeme za radnikena kopnu, koji su u radnom odnosu veće 10 - 15 godina s prekidima.

 

  • Anketa je napravljena kroz siječanj i veljaču 2015. godine. Na kućne adrese je, poštom poslano 564 listića (svim članovima). Vraćeno je 328 listića, a direktno je anketirano još 123  pomorca. Svi su dali potpise potpore. Anketa je u potpunosti uspjela.
  • U međuvremenu je održan sastanak s upravom, gdje smo čuli puno lijepih riječi i ništa drugo. Uspjeli smo pomaknuti pregovore za NKUHP s mrtve točke, formiranjem radne grupe, čija zadaća je bila napraviti "kostur" kolektivnog ugovora u zakonskim okvirima, a pregovarači bi naknadno dodavali "meso". 
  • Obzirom da u Jadroliniji djeluje i drugi sindikat, napravili smo zajednički sastanak, na kojem smo formirali štrajkački odbor, te je izrađen hodogram aktivnosti, s naglaskom na mirnom okupljanju ispred zgrade Jadrolinije u Rijeci i djeljenju dvojezičnih (hrv. - eng) info letaka u lukama ispred brodova i agencija. Info letaka podijeljeno je 3500 kom.
  • 9. 6. 2015. godine ispred zgrade Jadrolinije održan je mirni prosvjed, gdje nas je okupljeno 60-ak članova oba sindikata, iako je bilo najavljeno i prijavljeno policiji 30 učesnika. Skup je protekao dostojanstveno, popraćen sa svim vrstama medija,  dobili smo potporu od više sindikalnih središnjica, kao i običnih građana, naših putnika i korisnika usluga. 
  • Uprava je, isto tako, bila zastupljena u medijima, gdje je istakla kako su njihova vrata otvorena za razgovore. Nažalost, njihove izjave su sadržavale i neistine, na koje je u medijima odgovorio Glavni tajnik SPH. Po osnovi izjave uprave, a na naš zahtjev održan je zajednički sastanak 29. 6. 2015. gdje je opetovano traženo rješavanje minimalne plaće, povećanje hranarine, početak pregovora za kolektivni ugovor - kopno i ukidanje obračuna plaća po novom "Protokolu o odgovornosti i proceduri kolanja dokumentacije s prikazom dnevnog rada broda i fonda vremena za izradu plaća".

Pristali su samo na povećanje pomorskog dodatka za 28 kn svakom ukrcanom pomorcu, dnevno. Sve drugo su odbili.

Pregovori oko NKUHP su u tijeku, idu sporo, ali idu. Radna grupa je odradila svoj posao i sada pregovarači moraju dalje.Tu se ne radi samo o Jadroliniji, već o svim brodarima na našem Jadranu.  

  • Inicijativom koordinatora podružnice SPH zap. Dragomira Mucića, dobili smo pisanu i potpisanu izjavu s kojom Jadrolinija predlaže početak pregovora za KU - kopno za 15. 10. 2015. U istom dopisu predlažu da se korigiranje minimalnog koeficijenta, te sukladno tome korigiranje koeficijenata ostalih platnih razreda, a nakon financijske projekcije, napravi kroz pregovore za NKUHP sa sindikatima pokušavajući pronači zadovoljavajuće rješenje u prilogu plaća Jadrolinije.

 

  • 24. srpnja 2015. održana je proširena sjednica Povjereništva (uz učešće naših pravnika), na liniji Valbiska-Merag (dva, tri puta) gdje je donesen zaključak, većinom glasova (4 za, 3 protiv), da se ispuni i podnese Zahtjev za mirenje GSV, zajednički s kolegama iz drugog sindikata. Dio članova je smatrao da, s ovakvim načinom rada uprava samo kupuje vrijeme, a dio je smatrao, da s izmjenama UOR i primanjem za stalno naših kolegica, povećanjem pomorskog dodatka, pregovaranjem oko NKUHP i predlaganjem datuma pregovora za KU, smo ipak dosta postigli.

 

Sve dopise i dokumente vezane uz događanja u Jadroliniji možete pronaći OVDJE