15.07.2015 Arhiva

Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te ministru Mrsiću upućen je prijedlog Mjera za poticanje zapošljavanja, u odnosu na pomoračke vježbenike te naši zahtjevi za izmjenom Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, u smislu uvođenja i pomoraca u međunarodnoj plovidbi kao obveznika doprinosa za nezaposlenost.

Sindikat pomoraca Hrvatske razmatra sve mogućnosti koje uključuju najkvalitetnije mogućnosti ispunjenja uvjeta vježbeničkog staža budućih časnika u pomorstvu.
Iskoristili smo ponudu koju nam je dao resorni ministar da pojasnimo i predložimo takva rješanja.
Također, ponovili smo naš prijedlog da se pomorski dodatak veže za osobni odbitak i da se konačno nakon 10 godina poveća. Za međunarodnu plovidbu predlažemo da iznosi 1/2 osobnog odbitka, a za nacionalnu plovidbu 1/4 osobnog odbitka.
Na taj bi način rješili negativne posljedice sadašnjeg zakona prema pomorcima i njihovim obiteljima koje je zadesila nesreća bolovanja ili nemogućnosti zaposlenja u većem djelu godine, a u nacionalnoj plovidbi bi nam dala mogućnost približavanja plaćanju stvarnog rada u vrijeme ukrcanja na brodu, a u prvom redu povećanje plaće pomorcima koje u nacionalnoj plovidbi također kasni već gotovo desetljeće.

PRIJEDLOG MJERA ZA POTICANJE ZAPOŠLJAVANJE - VJEŽBENICI

PRIJEDLOG IZMJENE ZAKONA O POSREDOVANJU PRI ZAPOŠLJAVANJU I PRAVIMA ZA VRIJEME NEZAPOSLENOSTI