17.12.2015 Arhiva

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, gosp. Zdenko Antešić, uručio je na Pomorskom fakultetu u Rijeci ugovore o stipendiranju studentima Pomorskog fakulteta u Rijeci, te učenicima Pomorske škole Bakar i Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja.

Program stipendiranja pokrenut je prije devet godina s ciljem privlačenja mladih ljudi da svoju budućnost realiziraju u časnim pomoračkim zvanjima. Do sada je uz stipendiju maturiralo 748 učenika, a diplomiralo 270 stipendista. Ukupno je za stipendije do danas izdvojeno 37,1 milijun kuna, a program stipendiranja nastavlja se i dalje.

Tijekom svečanosti ugovore je primilo 28 studenata Pomorskog fakulteta u Rijeci (9 brodostrojara i 19 nautičara), 44 učenika Pomorske škole Bakar i 7 učenika Srednje škole Ambroza Haračića. Od 350 prijava uvjete je zadovoljio 151 učenik i student. Iznos pojedinačne stipendije za učenike je 800,00 kn, a 1.200,00 kn za studente. Pored poticanja za upis u pomorske škole i fakultete, te podizanje kvalitete njihovog školovanja odnosno studiranja, stipendiste se motivira i na postizanje boljih ocjena, a u konačnici će uz stečena znanja i vještine biti cijenjeni i na svjetskom pomorskom tržištu.

Kako je istaknuo zamjenik ministra, osim stipendiranja Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture iniciralo je prema Vladi Republika Hrvatske donošenje programa sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi za 2015. i 2016. godinu. Taj je program usvojen i od tada se na godišnjoj razini s 2,5 milijuna kuna sufinancira ukrcaj vježbenika, kao isplata potpore za troškove plaće, pomorskog dodatka, hranarine, putovanja do i od broda, mentorski rad, te zaštitnu odjeću. Tako se u današnjim uvjetima krize omogućuje mladima da s manje poteškoća obave pripravnički staž na brodu, te da mladi pomorci steknu časnička zvanja.

Izvor: http://www.pfri.uniri.hr/