30.11.2015 Arhiva

Predstavljamo kandidata za ovogodišnju Plavu vrpcu Vjesnika u pojedinačnoj kategoriji: Hrabri Stane skočio je u uzavrelo more sa konopom u ruci te zaplivao prema sedamdesetak metara udaljenoj jedrilici bez pogona kako bi ju privezao i tako spasio 12 francuskih državljana, od toga šestero djece!

 

Svega 4-5 metara dijelilo je čarter jedrilicu imena „Sea bell“ (15m)  bez pogona(nisu mogli upaliti motor) od udara o nazubljene podvodne stijene i strmu kamenenitu obalu  zapadno od uvale Mlacka sa unutarnje strane otoka Hvara, na koje ih je nosila orkanska bura  jačine i do 50 čvorova. Situacija je dodatno bila dramatična iz razloga što se na jedrilici uz šestero žena i muškaraca nalazilo i isto toliko djece u dobi od 3 do 10 godina, redom francuskih državljana.

Na sreću, do nevoljnika u jedrilici u tim su se trenucima kroz uazvrelo more uspjeli probiti  jedanaestmetarskom brodicom Podgoranin - Stanislav Sumić (40), inače ugovorni suradnik tvrtke za pružanje pomoći na moru EmergensSea, te njegovi prijatelji Alen Sisarić (44) i Marko Vela (22).

Zbilo se to 23.srpnja ove godine oko 16,00 sati, kad je iznenadna bura sa Biokova u velike probleme dovela sve one koji su se tog trenutka zatekli na moru.

„Kad sam primio dojavu iz EmergensSea da je kod Hvara u opasnosti  jedrilica sa 12 osoba, među kojima je i šestero djece, odmah smo Alen, Marko i ja zaplovili kroz valove i  gustu zavjesu od morske prašine prema Francuzima u nevolji, koji nisu točno naveli svoju poziciju. Kad smo ih ugledali, sedamdesetak  metara ispred nas,  pramčano sidro  jedrilice popuštalo je pod naletima bure orući pješčano morsko dno, te ih je svega nekoliko metara djelilo od pogibeljnog udara o sike i  strmu obalu. Nismo im mogli prići bliže, da valovi i vjetar o hridi ne razbiju i naš brod,inače „naoružan“  unutarnjim motorom od 420 ks. Nisam se dvoumio, sa konopom u ruci skočio sam u more te zaplivao prema jedrilici kako bi ju privezao, da ju izvučemo iz pogibeljne situacije. Na umu mi je bilo da treba spasiti šestero dječice, a u tim trenucima pomislio sam i na svoje sinove Tina(4) i Roka( 1 godina). Kad sam doplivao do jedrilice, dobacio sam konop prestrašenim Francuzima, ali im je ispao iz ruku u more , te sam morao zaroniti  4 metra da ga dohvatim. Ponovno sam im  dobacio konop, te se i sam popeo na jedrilicu kako bih ga zavezao za bitvu ; prilikom penjanju, sidreni  lanac jedrilice, koji se na valovima opuštao te naglo zatezao, takvom me silinom udario po desnoj nozi da sam pomislio da mi ju je otkinuo“,   ispričao je za Pomorski vjesnik  Stanislav Sumić-Stane.

Čim je Stane privezao jedrilicu, Alen i Marko započeli su sa tegljenjem prema 5 milja udaljenim Igranama. Ta paklena nevera trajala je dva i pol sata, a nakon toga more se idilično smirilo,obasjano suncem.

Lakše je jedriti na Antlantiku, nego po buri pod Biokovom

„Kad smo doplovili u Igrane, Francuzi su nam  silno zahvaljivali što smo ih u posljednju tren izbavili iz te pogibeljne situacije. Zanimljivo je reći da su dvojica od njih bili iskusni jedriličar, koji su nebrojeno puta jedrili i na Atlantskom oceanu,  ali se ovdje pod Biokovom nisu snašli. Jer, kako nam je rekao skiper Antoan ,bura ih je iznenadila.  Dodao je da se zbog djece nisu usudili dalje jedriti kad se podigla jaka bura, već su na dugačko bacili sidro, čekajući pomoć. Jedna Francuskinja sa jedrilice paralizirala se od straha kad je na brodskom instrumentu očitala brzinu bure od čak  50 čvorova ! Kad ugledaš crnu fleku iznad Biokova, odmah bježi u sigurnu luku, jer na moru slijedi pakao, “ rekao je Alen Sisarić.

Stane se prisjetio kako je prije osam godina spasio dva mlada češka para, koje je u iznajmljenoj plastičnoj pasari iznenadila bura sa Igrana.

„Nazvao me prijatelj iz Živogošća, koji im je iznajmio barku, te mi rekao:'Stane, ako ne kreneš u pomoć  Česima, imat ćeš ih na duši, kao i ja.' Kad sam te Čehe napokon pronašao u valovima i oblaku morske pjene, pasara je već bila puna mora,a oni nasmrt prestrašeni. Dok sam ih prebacivao u svoju barku, tako su se čvrsto povješali o mene, da sam ih jedva odlijepio“, prisjeća se hrabri Stane.