23.09.2015 Arhiva

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u ponedjeljak je razmatralo stanje socijalnog dijaloga između Vlade, poslodavaca i sindikata te provelo rotaciju na svojim vodećim mjestima: u idućih godinu dana GSV-om će predsjedavati sindikalna strana, odnosno predsjednik SSSH Mladen Novosel, a potpredsjednici će biti Damir Kuštrak (HUP) i ministar Mirando Mrsić.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ocijenio je trenutnu razinu socijalnog dijaloga dobrom i izrazio žaljenje što GSV nije radio osam mjeseci, zbog bojkota sindikalnih predstavnika nezadovoljnih izmjenama Zakona o radu. Nije dobra praksa da se napuštanjem GSV-a onemogućava njegov rad, istaknuo je dodavši kako su ključni povjerenje socijalnih partnera i odgovornost za provedbu dogovorenog.

GSV se ove godine repozicionirao i govori o strateškim temama važnim za donošenje javnih politika, odnosno postao je savjetodavnim tijelom Vlade, što je jedno od najvećih dostignuća GSV-a u ovom mandatu i pokazatelj u kojem smjeru treba razvijati socijalni dijalog, ocijenio je Mrsić.

No, nismo izradili viziju hrvatskog društva, koja treba biti temelj za razvoj industrijskih odnosa i tržišta rada, pa na tom tragu treba nastaviti dalje, drži Mrsić.

U ime poslodavaca Damir Kuštrak (HUP) ocijenio je kako bi socijalni dijalog mogao biti bolji, pa će u idućem razdoblju trebati dodatno dinamizirati rad GSV-a kako bi porasla razina povjerenja i kvaliteta prijedloga. Nakon toga će i savjetodavna uloga GSV-a biti puno bolja, dodao je.

Predstavnik sindikalnih središnjica Vilim Ribić ocijenio je kako je razina socijalnog dijaloga u protekle četiri godine pala ispod razine za vrijeme prethodnih Vlada, no sada je trend uzlazan i na razini za koju bi se moglo reći da je pozitivna.

Rekao je kako smo ranije imali ministra financija (Slavka Linića) koji je “bjesnio na svako drugačije mišljenje”, ukinut je Ured za socijalno partnerstvo, a uloga GSV-a degradirana zbog velikih idejno-ekonomsko-političkih razlika uvjetovanih svjetskom krizom i različitim pogledima na mogućnost izlaska iz nje. Zbog političkih manipulacija bilo je dosta nepovjerenja, bez kojeg GSV ne može funkcionirati, ustvrdio je Ribić.

Po njegovu sudu, GSV je ostvario svrhu na najnižoj razini međusobnog informiranja, druga razina interakcije i međusobnog utjecaja nije se dogodila, a na trećoj razini, koja bi se bavila davanjem preporuka i mišljenja Vladi, nije učinjeno ništa i taj je dio potpuno neučinkovit.

Založio se za jedinstveni sustava plaća, po načelu jednaka plaća za jednaki rad i uvođenje reda u sustav plaća. Unatoč podršci sindikata na tom pitanju nije ništa učinjeno već su samo produbljen kaos i neravnomjernosti, upozorio je Ribić.

GSV je u ponedjeljak održao posljednju sjednicu u sadašnjem sastavu. Provedena je rotacija pa će u idućih godinu dana GSV-om predsjedavati sindikalna strana, odnosno predsjednik SSSH Mladen Novosel, a potpredsjednici će biti Damir Kuštrak (HUP) i ministar Mirando Mrsić.

 

http://www.sssh.hr/