13.10.2015 Arhiva

Pomorski fakultet u Rijeci od 7. do 10. listopada bio je poprištem Međunarodne konferencije studenata pomorskih fakulteta IAMUS 2015, koju su organizirali član Sekcije mladih Luka Simić i Dr. sc. Lovro Maglić, asistent pri PFRI. 32 studenta iz cijeloga svijeta - Japan, Južna Koreja, Meksiko, SAD, Egipat, Gruzija, Poljska, Kina - boravili su u Rijeci i Opatiji 5 dana i predstavili svoja istraživanja na domicilnim učilištima kroz 23 prezentacije.

Osim na Pomorskom fakultetu, dio organizacije odvijao se i u hotelu Milenij u Opatiji.

Istaknula se prezentacija iz Meksika naziva "Marine power set" kojom su sudionici predstavili inovaciju koju je sufinancirala meksička vlada - motor koji za pogon koristi LNG sustav, međutim u atmosferu ne izbacuje CO2 - to je motor koji ne proizvodi gubitke, svi nusprodukti se iskorištavaju za daljnji rad.

Američka prezentacija se bavila FSRU brodovima, a Južna Koreja predstavila je ideju e-learninga kojom se potiče online učenje iz jednostavnog razloga:  kako uštediti vrijeme pomorca za vrijeme boravka kući, kada može na brodu putem interneta u svoje slobodno vrijeme učiti i polagati ispite, da bi se kući mogao posvetiti sebi i svojoj obitelji.

Ovom međunarodnom konferencijom se ostvarila suradnja između pomorskih učilišta koja će se nastaviti u budućnosti na sljedećoj konferenciji 2016. u Vijetnamu.

Čestitke organizatorima!