05.12.2015 Arhiva

Na upravo održanoj konferenciji za tisak u prostorijama ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku objavljena su imena ovogodišnjih dobitnika priznanja za hrabre poduhvate na moru i spašavanje ljudskih života - Plave vrpce Vjesnika. 

Za priznanje Plava vrpca Vjesnika 2015. nominirano  je sedam (7) poduhvata spašavanja ljudi i imovine na moru, četiri (4) u pojedinačnoj, te tri (3) u momčadskoj konkurenciji.

DOBITNIK  PLAVE VRPCE VJESNIKA 2015. U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI  je Mario Čurkov (26) iz Kaštel Novog, koji je  kao drugi časnik palube na singapurskom brodu Ocean Drover iz vatrom zahvaćenih kabina spasio onesvještenog  kormilara, filipinske narodnosti. To se dogodilo 9. listopada 2014. u australskoj luci Freemantle kod Pertha, a tamošnje novine Maria su proglasile herojem koji je svoj život izložio opasnosti da bi spasio kolegu. Super Mario puzao je dvadesetak metara  kroz vatru i dim, a kad je napipao onesvještenog kormilara izvukao ga je na sigurno. „Samo sam radio svoj posao, kad sam čuo poziv u pomoć, nisam znao o kome se radi, dal' je Hrvat ili Filipinac“, rekao nam je skromni Mario.Od 49 članova posade Ocean Drovera, 14 su bili Hrvati, ukrcani posredstvom Korkyra Shippinga iz Korčule, a 35 Filipinci.

Dobitniku u pojedinačnoj konkurenciji bit će uručeni zlatni presten te svileni plamenac Plave vrpce Vjesnika.

OVE  GODINE U MOMČADSKOJ KONKURENCIJI  IMAMO DVA DOBITNIKA PLAVE VRPCE VJESNIKA :  

  1. ŠESTORICA DJELATNIKA CROMARISA , Vicenco Luštica,Josip Košta, Mate Matacin, Marin Školjarev, Josip Kraljić i Domagoj Gregov, spasila su 11. kolovoza ove godine u Maloj Lamjani na Dugom otoku od sigurne smrti nautičara Edvina Haraminu (57) iz Zagreba koji je gorio kao živa baklja, nakon što ga je zahvatila vatra koja je izbila na njegovom usidrenom gliseru. Oni su se svojim radnim brodom hrabro vezali uz gorući gliser,te ugasili vatru i spasili nautičara koji je stajao u plamenu. Istodobno, oko glisera je bilo petnaestak  usidrenih plovila - jedrilica, glisera i jahti, ali nitko od tih nautičara nije pritekao u pomoć čovjeku u plamenu!?

Kakvi su to ljudi?“, pita seJosip Košta (37), koji se posebno istaknuo hrabrošću prilikomgašenja vatre te spašavanja teško opečenog Haramine.

  1. POSADA BRODA HRM BS-72  „ANDRIJA  MOHOROVIČIĆ“, pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića, sudjelujući u združenoj humanitarnoj akciji EU „Triton“ spasila je 2566 migranata u 14 akcija traganja i spašavanja na Sredozemnom moru, od 1. kolovoza do konca listopada ove godine. Učinili su to sa 40 godina starim „Mohorovičićem“, nepodesnim za spašavanje, a za odlično odrađen posao dobili su niz pohvala od kolega, posenice sa talijanskih, engleskih i švedskih brodova. Operacije spašavanja tih nesretnika vrlo su složene,  obzirom da po nemirnom moru nije nimalo jednostavno na brod podići prestrašene i iznemogle ljude,među kojima je veliki broj žena i djece, naguranih u stare trošne brodove i barke koji svakog trenutka mogu potonuti.

Dobitnicima u momčadskoj konkurenciji bit će uručene srebrne plakete te svileni plamenci Plave vrpce Vjesnika.

U pojedinačnoj konkurenciji još su bili:

  1. Lučki kapetan iz Sali na Dugom otoku Ivo Švorinić, koji već 25 godina vrlo savjesno i požrtvovno obavlja svoju dužnost. Samo u nekoliko proteklih mjeseci ove godine imao je 20-tak medicinskih prijevoza iz Sali do kopna.
  2. Supetranin Ante Dobronić  5. ožujka ove godine po orkanskom levantu, koji je na mahove udarao snagom većom od 70 čvorova, prevezao je svojim 11-metarskim gliserom iz Supetra do Splita otočanku koja je pretrpjela infarkt. Na gliseru su još bili Dobronićev prijatelj  Nikola Klinčić, te liječnica Divna Leskur i medicinski tehničar Darko Bakić.  Dobronić ima ugovor sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć  Splitsko-dalmatinske županije za prijevoz bolesnih i ozlijeđenih sa Brača i Šolte u Split.
  3. Podgoranin Stanislav Sumić  spasio je za iznenadnog nevremena  23. srpnja ove godine u uvali Mlacka na Hvaru čarter jedrilicu sa dvanaest francuskih turista, od toga šestero djece. On je sa spasilačke brodice skočio u more te sa konopom u ruci doplivao do 70 metara udaljene jedrilice sa francuskim turistima, koju je samo nekoliko metara djelilo od udara o nepristupačnu obalu. Nakon dosta muke popeo se na jedrilicu i privezao je, a njegova dva suradnika uzela su je u tegalj. Stanislav Sumić ugovorni  je suradnik  tvrtke za pružanje pomoći na moru EmergenSea. 

 

U MOMČADSKOJ KONKURENCIJI JOŠ SU BILI:

  1.  Dubrovčani Tomislav Margaretić i Toni Knego, te posada broda     „Danče“ Lučke Kapetanije Dubrovnik, pod zapovjedništvom  Đure Čanića,uz koordinaciju djelatnika Kapetanije Drage Lovrića,  spasili su 24. svibnja ove godine sa stijena Koločepa za iznenadnog nevremena , po valovima od dva metra, petero kajakaša-izletnika. Pritom je Margaretić pet puta plivao od broda do kajakaša, noseći pojaseve za spašavanje.Zbog nevremena u spašavanje se morao uključiti i brod „Danče“, te su udruženim snagama spasili ove turiste-avanturiste. Margaretić i Knego ugovorni su suradnici hrvatske tvrtke za pružanje pomoći na moru EmergenSea.

 

Odbor za dodjelu Plave vrpce Vjesnika broji 9 članova: dr.sc. Doris Peručić, predsjednica; mr. sc. Maja Markovčić Kostelac, Branka Malnar, kap.Željko Vuković, kap. Edo Šarunić, kap.Gordan Papeš, prof.dr. Mateo Milković, kap. Predrag Brazzoduro i Damir Herceg.

Svečana dodjela priznanja Plave vrpce Vjesnika održati će se 6. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu Marina Držića u Dubrovniku, s početkom u 17 sati. 

 

Sindikat pomoraca Hrvatske od srce čestita dobitnicima i nominiranima!